Veszprém

2015.06.19. 17:56

Befejeződött a Veszprémi Állatkert nagyszabású fejlesztéssorozata

Veszprém - Befejeződött a Veszprémi Állatkert történetének eddigi legnagyobb szabású, mintegy 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssorozata. A beruházásnak köszönhetően az állatkert Gulya-dombi része teljesen megújult.

Szám Dorottya

A projektzáró rendezvény helyszíne a beruházás utolsó eleme, a Madárröpde volt, amely június 20-tól nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Az ötezer négyzetméter alapterületű, 16 méter belmagasságú egyedi kialakítású röpde flamingóknak, skarlát íbiszeknek és több récefajnak ad otthont. A belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdében a látogatók kijelölt ösvényekről, közvetlen közelről figyelhetik meg a szabadon mozgó és a látogatók feje felett repkedő vízi és szárazföldi madarakat. Télen a chilei flamingókat a madárröpdéhez kapcsolódó madárházban tekinthetik meg a látogatók.

A rendezvényen Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, és Porga Gyula, Veszprém város polgármestere méltatta a megvalósult állatkerti fejlesztést, mely megyeszékhelyünk, illetve a régió meghatározó turisztikai attrakciója. Török László, a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatója ismertette a beruházás elemeit.

A Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztése valósult meg a „Zooevolúció” című projekt keretében. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481,2 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 40,1 százaléka. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az európai uniós támogatást jelentős, 718,8 millió forint központi kormányzati támogatás egészítette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!