Veszprém

2015.06.09. 12:41

Húsz év után újra megnyithat a gyermekkórház

Veszprém – Eredeti funkciójában, gyermek-egészségügyi intézményként nyithat újra a húsz éve bezárt gyermekkórház. Az épület mellett a hozzátartozó park is megújulhat a következő években.

Marton Attila

A Heim Pál Alapítvány 2014 végén kereste meg az önkormányzatot azzal a tervvel, hogy az épületet XXI. századi, innovatív formában hasznosítaná az eredeti gyerekkórház funkciójában. Korábban a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy sikerül visszaállítani az eredeti funkciót, eleveníti fel a kezdeteket Porga Gyula polgármester. A gyermekkórház 1995-ös bezárása óta számos elképzelés és koncepció megfogalmazódott már az épület hasznosításáról, előrelépés azonban nem történt. Egészen eddig. A városvezető kiemelte, a fejlesztés az épület mellett magába foglalja az azt övező parkot is, így Veszprém belvárosának kiemelt területe újulhat meg.

Fotó: Balogh Ákos

A felújítási munkák megkezdéséig azonban még hosszú út vezet. Első lépésként az önkormányzat megigényelte az államtól az épület tulajdonjogát, ennek értelmében ingyenesen kerülhet a városhoz az épület. Az alapítvánnyal megkötött együttműködés szerint a szervezet gondoskodik a felújításról és az üzemeltetésről, de az épület tulajdonjoga a városnál marad. Az önkormányzat a következő hétéves fejlesztési programjában kiemelten kalkulál a Mesekórházzal is, és európai uniós források lehívásával járulna hozzá az intézmény sikeres működéséhez, magyarázza a városvezető. A mesekórház országos viszonylatban is kiemelt jelentőségű projekt, ami előnyökkel jár a városnak és az itt élőknek is, mondta a polgármester, aki azt is megjegyezte, ha a veszprémieknek negatívumokat kellene felsorolni a városban található ingatlanok kapcsán, a régi gyerekkórház épületét biztosan az első helyeken említenék.

Heim Pál, az alapítvány stratégiai igazgatója, az egykori gyermekkórház névadójának dédunokája lapunk érdeklődésünkre elmondta, a beruházás összköltsége elérheti a hatmilliárd forintot. A felújítást pályázati források mellett befektetők finanszírozhatják. Hangsúlyozta, a beruházáshoz kapcsolódó első lépéseket 2016 tavaszán szeretnék megtenni, és az a céljuk, hogy 2018 végére megnyílhasson az új Heim Pál Mesekórház. A Mesekórház programról elmondta, a betegség tüneteinek kezelésében az okokat igyekeznek felderíteni, mert véleményük szerint a gyógyulásban a lélektani motivációk is szerepet játszanak. Emellett a megelőzésre és a pozitív minták közvetítésére helyezik majd a hangsúlyt.

Az alapítvány a Mesekórház programban bizonyos krónikus egészségi problémával küzdő gyermekek számára komplex megelőzést, kezelést, utógondozást, mentálhigiénés gondozást, élmény- és pszichoterápiát is magába foglaló ellátást kíván biztosítani. Az intézmény fő ellátási profilja a gyermek és fiatalkori, valamint a családok körében mintaként rögzülő elhízás, asztmás és diabéteszes megbetegedések megelőzése, kezelése, továbbá a mentálhigiénés- pszichoszociális beilleszkedési zavarok mikroközösségi szintű gyógyítása, olvasható az önkormányzat és az alapítvány közötti együttműködési megállapodását is tartalmazó előterjesztésben, amit május végén szavazott meg a közgyűlés.

Az épület 1904-ben gyermekmenhelyként nyitotta meg kapuit. A második világháború után Heim Pál Megyei Gyermekkórház néven működött, majd az 1970-es évek végétől a megyei kórház gyermekosztályaként funkcionált. A gyermekkórház a kilencvenes évek közepén zárt be, amikor a Csolnoky kórház újonnan átadott épületszárnyába költözött a gyermekosztály.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!