Veszprém

2015.10.05. 09:47

Gyógynövénykert a suliban

Veszprém - A Padányi Katolikus Iskola mindig is fontosnak tartotta a környezetvédelmet és a környezettudatosságra való nevelést. Az intézmény már hosszú évek óta szelektíven gyűjti a hulladékot és gyógynövénykertet hozott létre az iskola udvarán - tudtuk meg Magyarné Sipos Mária igazgatóhelyettestőltől, az iskola egyik zöld koordinátorától.

Szám Dorottya

- Lelkes, elhivatott kollégák és odaadó oktató-nevelő munka nélkül ez mind-mind lehetetlen volna. Iskolánk kétszer is elnyerte az ökoiskola címet, 2011-ben és 2012-ben Veszprém Virágváros pályázaton oklevéllel ismerte el a város a lakókörnyezet, iskolánk virágosításáért végzett munkánkat. Célunk az örökös ökoiskola cím elnyerése, amin folyamatosan dolgozunk.

Gyűjtjük a PET-palackot, papírt, használt étolajat, elemeket. Két évvel ezelőtt közel 700 ezer forintnyi összeghez jutottak ilyen módon az iskola osztályai. Ekkor még tudtunk szerződést kötni egy elektromos eszközöket feldolgozó céggel, amely szállítmányonként húszezer forintot fizetett nekünk. Sajnos ma már az elektronikai cikkek gyűjtését tiltja a jogszabály, amely túl azon, hogy jelentős bevételkiesést jelent nekünk, környezetvédelmi szempontból is aggályos, hiszen növeli az illegális lerakás esélyét. Ezt úgy oldjuk meg, hogy szerződést kötöttünk vállalkozókkal, akik az összegyűjtött elektronikai hulladékot átveszik és elszállítják, viszont jóval kisebb összeget fizetnek érte - nyilatkozta Magyarné Sipos Mária, majd hozzátette, hogy az iskolának saját gyógynövényes kertje van, ahol többek közt mentát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, citromfüvet, körömvirágot, oregánót és tárkonyt termelnek. A kertet szeretnék bővíteni, amelyhez azonban pályázati források szükségesek.

- A tornaterem fölötti teraszon és a lapos tetőfelületeken kísérleti jelleggel létrehoztunk egy másik gyógynövényes kertet is, de sajnos a tavasszal ültetett növények többségét igencsak megviselte a forró és száraz nyár.

A gyógynövénykert mellett a másik álmunk a bibliai növények kertje, amelyben a Bibliában szereplő fák, cserjék és virágok kapnának helyet. Ahhoz viszont alaposan rendbe kéne tenni az erre szánt, jelenleg sittel feltöltött területet.

Közelebbi célunk létrehozni egy teakonyhát, ahol a gyerekek gyógynövényekből teát készíthetnek, ezt a tervet vitatjuk meg a soron következő diákönkormányzati ülésen. Decemberben minden évben karácsonyi vásárt szervezünk, ahová a gyerekek a medvehagyma krémtől elkezdve a levendulás szappanon át a bazsalikomos hagymalekvárokig mindent hoznak, amit otthon csinálnak. Ilyenkor egy jó hangulatú összejövetel keretében receptek és hasznos praktikák cserélődnek. 2008-tól szakkörök keretében nyílik a gyerekeknek lehetőségük arra, hogy részt vegyenek a kert gondozásában, madáretetők, madáreleség készítésében. Ezt a munkát Roznerné Nándorfy Nóra, az általános iskolai igazgatóhelyettes és zöld kordinátor irányítja. A foglalkozásokon készítettünk egy energiatérképet is az iskoláról, amellyel ötleteket gyűjtöttünk a gyerekekkel arra, hogy miként spórolhatunk az iskolában az energiával.

Amit a Jóisten megteremtett, arra vigyáznunk kell és tovább kell adnunk a gyerekeinknek. A környezet szeretete belülről fakad. Nem kell plakátokra írni, hogy óvjuk a természetet, ha jó példát mutatunk, akkor ahhoz igazodnak a gyerekek is vallja a katolikus iskola tanára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!