Veszprém

2015.10.26. 15:09

Negyvenéves az Egry úti óvoda

Veszprém – A képviselő-testület jóváhagyása esetén új épületet kaphat a négy évtizedes múltú intézmény – hangzott el Némedi Lajos, Veszprém város alpolgármesterének beszédében az óvoda jubileumi ünnepségén.

Szám Dorottya

Szafner Ágnes intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az óvodát 1975. november 7-én adták át, és a következő év januárjától fogadott gyerekeket 12 csoportban. Gazdaságilag és szakmailag is kihívásokkal teli időszakot jelentett a külső feltételek, eszközrendszerek kialakítása, a nevelőközösség létrehozása és életének kialakítása. Az 1990-es évek változásokat hoztak a társadalomban és a családokban, az új igényekhez igazodva 1993-tól német nemzetiségi nevelés is folyik az intézmény falai között.

Az óvoda történetében mérföldkő volt a helyi program készítése, amely lehetőséget adott az intézmény erősségeinek és sajátosságainak kiemelésére. 2000-ben, az óvodai körzetesítés során az Egry úti óvodához került a Napsugár és a Nárcisz óvoda, a nevelés ekkor 16 csoportban folyt. 2002-ben az intézmény csatlakozott az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózatához, melynek keretében az óvodapedagógusok szakmai előadásokon és konferenciákon bővíthették tudásukat. 2005-ben szülői támogatással sószobát adtak át, 2007-ben pedig az óvoda elnyerte a Veszprém Megyei Minőség Díjat – tudtuk meg az intézményvezetőtől, aki oklevelet adott át az itt eltöltött 32 éves munkájáért Orbánné Balogh Évának, 36 éves munkájáért István Juditnak, 39 éves munkájáért Balázsné Péczeli Juditnak.

Az óvoda egykori vezetői, Lukácsi Márta és Noé Antalné Rózsa felidézték az intézmény életének kezdeti nehézségekkel és kihívásokkal teli történetét.

Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy jelenleg 24 óvodapedagógus dolgozik az intézményben, akiknek további 14 pedagógiai asszisztens segíti a munkáját.

– A közgyűlés a közeljövőben dönt arról, miszerint előzetes kötelezettséget vállalunk egy új épület létesítésére, egy teljesen új Egry úti óvoda építésére. Képviselőtársaimmal azon dolgozunk, hogy ezt meg is tudjuk valósítani – fogalmazott, majd hozzátette, hogy ehhez persze pályázati források is szükségesek.

– A gyökerek nem látszanak, de azok tartják a fát, állítja egy görög közmondás. Az önök kitartó, szorgalmas munkája azt eredményezte, hogy a negyven évvel ezelőtt ültetett fa jó táptalajra lelt, és mára terebélyes, bő termést hozó lombkoronája nőtt – fogalmazott az alpolgármester, aki Veszprém város önkormányzata nevében köszönetet mondott mindenkinek az elmúlt negyven évben hozott áldozatos munkájáért.

Baumgartner Lajos, a körzet önkormányzati képviselője biztosította a jelenlévőket arról, hogy Ovádi Péter képviselőtársával továbbra is lobbiznak azért, hogy mielőbb új épületet kapjon az óvoda.

A születésnapi ünnepség folytatásaként okleveleket vehettek át az óvoda egykori növendékei, akik az intézménnyel kapcsolatos élményeiket örökítették meg egy rajzpályázat keretében. Az óvoda csoportjai a pedagógusok közreműködésével vers- és mesemondással, énekkel és tánccal szórakoztatták a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!