Veszprém

2015.11.06. 15:47

Mikrovilág és makrovilág Kallai Sándor képein

Veszprém - Élő művészettel találkozhatnak azok, akik megtekintik Kallai Sándor festőművész kiállítását – fogalmazott Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója a tárlat megnyitóján csütörtökön a Lovassy László Gimnázium aulájában.

Szám Dorottya

Kallai Sándor festőművész (Fotó: Szám Dorottya)

– A fény nemzetközi éve programsorozat a fény vizualitásban betöltött szerepére is felhívja a figyelmet. Sokáig a szabad szemmel látható világ jelentette számunkra az ismeretszerzés forrását. A látható világot egzaktnak és dokumentumértékűnek fogtuk fel.  Csak a 17. században jutott el a tudomány és a technika fejlettsége arra a szintre, hogy a nem látható világba is betekintést nyerhettünk. A mikroszkopikus és makroszkopikus világ felfedezése alapjaiban változtatta meg a gondolkodásunkat és a világképünket. Rájöttünk, hogy a minket körülvevő világ csupán kicsiny szelete az, amit vizuálisan, szabad szemmel felfoghatunk és érzékelhetünk. Az összes többihez már különböző műszerek és gondolati struktúrák szükségesek. Kallai Sándor műveiben jól tetten érhető ez. Egyes képein a makrovilágot, házakat, tereket, arcképeket ábrázol, míg más alkotásain mikroszkopikus struktúrák jelennek meg. Munkái azt üzenik, hogy az ismeretszerzés csak úgy izgalmas, ha nem választjuk külön a két világot, hanem egységében szemléljük azt. Hiszen a színeknek fizikai és tudományos természete, lelki hatása és szimbolikus jelentése is van, ami a rajztanár mind a 41 munkáján tetten érhető – fogalmazott Hegyeshalmi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!