Veszprém

2015.12.21. 12:44

Adventi elmélkedést tartottak a Padányi katolikus iskolában

Veszprém – A hit fényéből fakad a jövő reménysége, ez ad erőt a jelenre, mondta Pápai Lajos megyés püspök.

Balla Emőke

A KDNP Veszprémi Szervezete és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Veszprémi Csoportja által szervezett hagyományos adventi elmélkedésen két meghívott vendég beszélt advent üzenetéről a Padányi katolikus iskolában. Pápai Lajos 1985–1991 között plébános volt Veszprémben, a Regina Mundi-plébánián, 1991. március 18-tól győri megyés püspök. Adventi gondolataiban szólt arról, hogy a hit fénye egész életünket megvilágítja. Hitünk alapja valós személy, Jézus Krisztus, akit az isteni egyenrangúság igénye, a tökéletes alázat, engedelmesség, valamint feltámadása jellemez. Jézus szétfeszít minden emberi kategóriát. Amikor Jézus szavát továbbadjuk, nem saját igazságunkat hirdetjük, hanem az egyedüli igazságot, mondta a püspök. A hit fénye a múltból jön, hiszen megszületett a világ világossága. Krisztus feltámadt, a halál utáni életre hív minket, ezért a fény a jövőből jön, Krisztus csodálatos jövőt nyit meg előttünk. A hit fényéből fakad a jövő reménysége, ez a reménység ad erőt a jelenre. Pápai Lajos emlékeztetett arra is, ne csak szavainkkal hirdessük az evangéliumot, hanem példánkkal, életünkkel. Az adventi várakozásban végiggondolhatjuk, mi történt velünk tavaly óta, az egyik advent idejétől a másikig, mit tettünk Istenért. A prófétával együtt sóhajthatjuk: „Bárcsak szétszakítanád az eget, és leszállnál, hogy meginogjanak előtted a hegyek!"

Hafenscher Károly (balról), Pápai Lajos, Udvarhelyi Olivér és Latorczai János az adventi programon
Fotó: Nagy Lajos

Hafenscher Károly evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos, a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ igazgatója a krisztusi út készítőjéről, a Krisztusra mutató Keresztelő Jánosról és édesapjáról, Zakariásról tanúskodott, aki hitetlensége miatt elnémult, amikor azonban fia megszületett, így énekelt: „Áldott az Úr, Izrael Istene, hogy meglátogatta népét, és váltságot szerzett neki. Erős üdvözítőt támasztott nekünk szolgájának, Dávidnak házából."  Isten eljött, közel jött hozzánk az első advent idején, de egész életünk advent, Isten ma is közeledik hozzánk, újra meg újra. Hisszük, hogy Krisztus eljön ítélni élőket és holtakat. A Krisztussal való nagy találkozásra készülünk, ezért mindnyájan adventi emberek vagyunk. Ma, amikor bennünk is, környezetünkben is sok a megkötözöttség, van szabadítónk, Jézus Krisztus. Azt gondoljuk, hogy sötétség és halál vár ránk, pedig ránk a világ világossága vár. Jézus Krisztus a felkelő fény a magasságból. Azért jött, „hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában lakoznak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség útjára". Akkor lehet teljes az életünk, ha nem önmagunkért vagyunk, hanem tudunk másokért élni, mondta a lelkész.

Az adventi programot Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Veresné Petrőcz Mária énekművész, karvezető, tanár előadása színesítette. A meghívott vendégeket Udvarhelyi Olivér, a KÉSZ Veszprémi Csoportjának elnöke és Latorczai János, a KDNP Veszprémi Szervezetének elnöke köszöntötte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!