Veszprém

2016.01.21. 18:15

A légtérben kulcskérdés a biztonság

Veszprém - A repülés terén a biztonság a legfontosabb, ez 2001. szeptember 11-e, a New York-i ikertornyok elleni támadás óta mindenki számára világossá vált.

Szabó Péter Dániel

Az MH Légi Vezetési Központ által szervezett repülésbiztonsági konferencián az alakulat Jókai utcai központjában magas rangú katonai vezetők, a magyar légierős alakulatok parancsnokai és repülésbiztonsági szakemberek tanácskoztak csütörtökön a területet érintő változásokról. Hazánkban is kezd elterjedni ugyanis az eljárás, amely az elmúlt években bekövetkezett repülésbiztonsági eseményeket elemzi, s a feltárt hibák alapján alakítja az adott feladat végrehajtására vonatkozó eljárásokat, előírásokat.

Orosz Zoltán altábornagy, a honvéd vezérkar főnökhelyettese és Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka (j-b) a veszprémi tanácskozáson (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Fekete Ildikó százados, az MH LVIK repülésbiztonsági tisztje is az egységes eljárásrend fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen „azok testi épségét szavatoljuk így, akik a lakosság biztonságának érdekében teszik kockára az életüket”.

A konferencián, amelyen ott volt Orosz Zoltán altábornagy, a honvéd vezérkar főnökhelyettese és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is, szó esett a civil repülőgépek fegyverként való használatáról is, amelyre példa a világkereskedelmi központ ikertornyainak 2001-es tragédiája. Azóta egyébként a jelenség elleni védekezést világszerte rendszeresen gyakorolják, 2014-ben Németországban épp egy ilyen elfogás gyakorlása közben ütközött össze egy LearJet és egy Eurofighter típusú repülőgép.

Martinkovics Péter hadnagy, a veszprémi központ légiirányítója egy halálos kimenetelű légi baleset eddig nem látott szimulációs videóját is bemutatta (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Martinkovics Péter hadnagy, a veszprémi központ légiirányítója előadásában a halálos kimenetelű légi baleset eddig soha be nem mutatott szimulációs videóját is lejátszotta. A szakember tanulságként megállapította, a 2014-es gyakorláshoz nem készült előzetes kockázatelemzés, azaz előzetesen senki sem vizsgálta meg, hogy milyen tényezők jelenthetnek veszélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!