Veszprém

2016.01.14. 13:21

Köztünk járt a prédikátor

Veszprém – Aki kevésbé járatos a vallásfilozófiában, a Biblia-értelmezésben, gondolom, az is emelkedett lélekkel tért haza a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi csoportjának évkezdő eseményéről.

Őrsi Ágnes

A szokásosan a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnáziumban tartott rendezvényen még az állóhelyekre is sokan várakoztak, tekintve, hogy az elnök, Udvarhelyi Olivér jóvoltából ismét izgalmas, tartalmas programra volt kilátás. Bibliai antropológia címmel Barsi Balázs atya, a sümegi kegytemplom igazgatójának előadását vártuk, nem akármilyen asszisztenciával, hiszen egyházi körökből többen is megtisztelték az előadást, például Márfi Gyula érsek, Korzenszky Richárd perjel, Reisz Pál OFM. Az alkalom Balázs atya hetvenedik születésnapja volt, amihez igazán illő körítést adtak a különböző egyházi rendekhez tartozó atyák. Szokatlan és felemelő esemény volt az is, hogy a kiosztott szövegek segítségével együtt énekelt az ünnepélyes alkalomra összejött sok-sok ember.

Balázs atya ezt követően vette át a mikrofont, hogy hallgatóságát újra meggyőzze arról, milyen nagy hatású igehirdető. Arról beszélt, hogy kezd eltűnni a hitből a megvilágosodott értelem, ezért érezzük a nyugat haldoklását, hiszen az ünnepeink is betegek már. Ahogy egy interjúban is elmondta, Európa akkora bajban van, amitől maga is megijedt. Mi a teendő? Balázs atya szerint az, hogy az ember fogadja el: csak akkor lehet „alkirály”, ha kapcsolatban van Istennel. Támogatás, hogy az egyház nagyon szép korban él, az együttlátás korszakában, amire még nem volt példa.



Barsi Balázs atya beszédéből süt az elkötelezettség az evangéliumhoz, a ferences közösséghez, az anyaszentegyházhoz
Fotó: Nagy Lajos

A Balázs atya tanításaiban való elmélyüléshez ad további segítséget a születésnapjára megjelent két könyv, a Breviárium, ami elmélkedéseinek újabb gyűjteménye, valamint az Emlékkönyv, amelyben több mint hetven tisztelője társult hozzá gondolataival.

– A könyveknek lelkük van – szögezte le Richárd atya Tihanyból. Ez esetben nem az az érdekes, amit Balázs atya mond, hanem az, ahogyan mondja; süt belőle az elkötelezettség az evangéliumhoz, a ferences közösséghez, az anyaszentegyházhoz. Prédikátori erővel kimondott mondatokról van szó, a lélek csodájáról. Isten éltessen, hogy mindig tanúságot tudjál tenni – fűzte hozzá útravalóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!