Veszprém

2016.02.24. 16:42

Elismerés a polgárőröknek

Veszprém – Rangos elismerést, a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát kapta meg a megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelő, 32 tagú dózsavárosi polgárőrség kedden Túrós Andrástól, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökétől. A díjhoz pénz is járt, 100 ezer forint.

Mátételki András

Az ország 2300 egyesületéből az elmúlt években csak tízen részesültek e magas kitüntetésben. Kórosi Tibor elnök felidézte, hogy miért alakultak meg negyedszázaddal ezelőtt: a „KGST-piac” jelenléte vonzotta a bűnözőket is – egyre több lakásbetörésről szóltak a hírek. Ma az iskola körüli forgalomra, a temető rendjére, az itt lakók biztonságára figyelnek. A városrészben tízezer ember él, 41 utcában járőröznek. A város és a rendőrség megbecsül bennünket, de a legkevesebb anyagi támogatást a megyei szövetségtől kaptuk, mondotta.

Kórosi Tibor vette át a rangos elismerést társai nevében Túrós Andrástól
Fotó: Penovác Károly

A polgárőrség a rossz közbiztonság terméke – fogalmazott Túrós András, aki hozzátette, a rendszerváltáskor elbizonytalanodott a rendőrség, a politikusok pedig rettegtek a polgárőrség színrelépésekor. Az új törvény megszületésével talált igazán magára a szervezet, ugyanis a közterületeken a civilek közül csak ők láthatnak el rendfenntartást. Az elmúlt húsz évben nem kaptak annyi pénzt, mint az elmúlt öt évben: négymilliárd forint érkezett országos szinten az egyesületekhez. Emellett 600 új gépkocsit, ezer kerékpárt, száz motort vettek át, valamint javult az oktatás színvonala s a ruházatuk. A lakosságnál a bizalmi indexük 83 százakon áll. Mi a rendőrség civil szervezete vagyunk, hangzott el, az eredmények önmagukért beszélnek: tavaly hazánkban 270 ezer bűncselekmény történt, a csökkenés elsődlegesen a rendőrség érdeme. Az elnök végezetül dicséretben és jutalomban részesítette Grám Gyulát és Szőke Istvánt.

Az egyesület munkásságáról elismerő szavakkal szólt Némedi Lajos alpolgármester, Halmay György önkormányzati képviselő, Korponai László, az OPSZ gazdasági és pénzügyi bizottságának a tagja és Miklósi György rendőr százados. Kovács Imre, a megyei szövetség elnöke Szent László-plakettet nyújtott át Szőke Lászlónénak és Burdon Gézának az ünnepi közgyűlésen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!