Veszprém

2016.02.27. 13:12

Kereszt-kérdések a református gyülekezetben

Veszprém – Tíz estéből álló Kereszt-kérdés sorozat indult a Kálvin János parki református templomban azoknak, akiknek a keresztyén hittel kapcsolatban kérdéseik vannak és nyitottak a válaszkeresésre.

Balla Emőke

Egy-egy előadás azokat az alapvető kérdéseket teszi fel a keresztyén életről, amelyre mindenki kíváncsi. A kérdések gyakran elhangzanak a hétköznapi közbeszédben vagy televíziós sorozatokban, de jó válaszok ritkán születnek. Létezik-e Isten? Mit jelent ma keresztyénnek lenni? Hogyan lehet elégedett az életünk?

– A Kereszt-kérdések vitaindító és önmagunkkal szembesítő beszélgetések – mondta Závodi Zsuzsanna, a gyülekezet lelkésze. Önmagunk számára gyakran fontosabb a jó kérdést megtalálni. A Bibliában azt a helyzetleírást találjuk az emberről, hogy a hit mindig önismeret is. A tíz hét alatt Márk evangéliumát végigolvasva beszélik át a témákat. A találkozók lehetőséget kínálnak a kiscsoportos beszélgetésre is.

– A Kereszt-kérdések sorozat Rico Tice londoni lelkész tematikus előadásaira épül és a Biblia igazságait tárja fel mai köntösben. Olyan embereknek mutatja be a keresztyénséget, akiknek kevés ismerete van erről – ismertette a lelkész.

– A keresztyén útkeresés fázisában a keresztény-keresztyén üzenet egyre kevésbé a társadalmi önértelmezés része. Ezért tartottuk fontosnak, hogy akik eljönnek ezekre a beszélgetésekre, kimondhatják, hogy nem élhetnek mások istentapasztalataiból. Az emberek jelentős része anélkül veszítette el istenhitét, hogy különösebben szomorkodott volna miatta. Úgy élünk, mintha a bibliai megszólítás csak egy lábjegyzete lenne az életnek.

Minden új találkozás, a bibliai beszámoló figyelmes és közösségi olvasása azt erősítheti, hogy Jézus személye nem szorítható bele az általunk gyártott képekbe.

A centrumba, a közösségi térbe állított kérdések – személyes tapasztalatom szerint – Jézus történetét is a középpontba emelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!