Veszprém

2016.10.06. 19:55

Halál nélkül az utakon - Megyénk is hozzájárult az EDWARD-nap sikeréhez

Veszprém – Megyénk is hozzájárult az EDWARD-nap sikerességéhez, nem történt halálos baleset szeptember 21-én az utakon. Átlag hetven ember veszíti életét naponta az európai utakon.

Heffler Péter

Ezért a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) szeptember 21-én tartotta az EDWARD-napot (European Day Without A Road Death–Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap), mely az emberi életek megmentésére irányult.

Gyerekek kerékpáros ügyességi versenye az Európai mobilitási héten. A KRESZ-feszt rendezvényen az EDWARD-napi nyilatkozattételre adtak lehetőséget Veszprémben, a Kossuth utcán Fotó: Penovác Károly

A nemességében páratlan kezdeményezéshez közel harminc ország csatlakozott, beleértve hazánkat is. Ehhez - a felelősségtudatos vezetés mellett - annyit kell tenni, hogy a TISPOL honlapján a fogadalmat mindenki aláírja, kimutatva ezzel, hogy egyetért az abban foglaltakkal, így például: emlékezteti családtagjait, barátait és kollégáit arra, hogy óvatosan közlekedjenek az utakon; olyan biztonságosan vezet, amennyire csak lehet, akármilyen jármű kormánya mögött ül; különös figyelmességet és óvatosságot tanúsít, amennyiben gyalogossal, kerékpárossal, gyermekekkel, idősekkel vagy lovasokkal találkozik; olyan sebességet választ, mely a jogszabályoknak és a biztonsági követelményeknek is megfelel; fokozott figyelemmel vezet, amennyiben gyermekintézmény mellett halad el; nem vezet szeszes ital fogyasztását követően, és vezetés előtt nem szed kábítószert/gyógyszert, mely befolyásolhatja a biztonságos közlekedést; használja a biztonsági övét és biztosítja azt, hogy a vele utazók is védetten utazzanak; olyan körültekintően vezet, amennyire lehetséges és megtartja a biztonságos követési távolságot; nem engedi, hogy a járműből, illetve a környezetből érkező ingerek, valamint saját gondolatai elvonják a figyelmét a vezetéstől; nem használ mobiltelefont vezetés közben; mindig nyugodtan és biztonságosan vezet.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az Európai mobilitási hét idején, a KRESZ-feszt rendezvényen az EDWARD-napi nyilatkozattételre adott lehetőséget Veszprémben a Kossuth utcán. - Közel ötvenen már itt aláírták a nyilatkozatot, de szeretnénk, ha az emberek nemcsak megtennék ezt a kinyilatkoztatást, hanem a szabályok betartásával is támogatnák a kezdeményezést - mondta Reiter Barnabás rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, aki elárulta, hogy szerencsére szeptember 21-én megyénkben senki sem vesztette életét az utakon. - Annak érdekében, hogy minél több nap az évben EDWARD-nap (European Day Without A Road Death - Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap) lehessen, és a hideg közeledtével felhívjuk az autósok, motorosok, gyalogosok figyelmét az évszakra jellemző sajátosságokra. Így utóbbiak számára például a legfontosabbak egyike a láthatóság, míg a gépjárművekkel közlekedőknek emellett az egyre hűvösebb aszfalt miatt még időben a megfelelő gumikra történő váltás - tette hozzá Reiter Barnabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!