Veszprém

2016.10.28. 20:55

A látássérült Németh Attila irodalmi elismerése

Veszprém - Fődíjjal ismerték el a látássérülteknek kiírt, országos novellaíró pályázaton a megyeszékhelyen élő Németh Attilát.

Marton Attila

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete és a Fény Alapítvány közös pályázatára az ország minden részéről érkeztek pályaművek. A novellák közül a Selmeczi Tibor újságíró-humorista, Szöllősi Mátyás és Szecsődi Péter írók alkotta szakmai zsűri Németh Attila, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete alelnökének írását találta a legjobbnak. Az ünnepélyes díjátadón a legkiemelkedőbb szövegeket, így Attiláét Karsai István színész olvasta fel, idézte fel kérdésünkre a szerző. A novellában egy kitalált történetet írt meg egy családapáról, aki egy balesetben veszítette el látását. A szerző azt mondja, nem a díj motiválta, hanem az, hogy átadja azt a látássérültek számára állandóan és kényszerűen megélt érzést, hogyan lehet és kell motivációkat keresni a mindennapokban.

A látássérült Németh Attila fődíjat kapott a novellapályázaton Fotó: Penovác Károly

Németh Attilánál tizennyolc évesen diagnosztizálták a retinitis pigmentosa nevű betegséget, ami miatt fokozatosan veszíti el a látását. A gyógyíthatatlan betegség miatt látásának romlása az utóbbi években felgyorsult, ám kedvét ez nem töri le, továbbra is pozitív életszemlélettel éli mindennapjait. Pár éve megtanulta a Braille-írást és -olvasást, a számítógépen pedig speciális nagyítóprogram segítségével tud írni, dolgozik, és aktív az egyesületben is. Az írást az elismerésen is felbuzdulva mindenképpen folytatni szeretné, jelenleg egy kisregényen dolgozik, amelyben azt próbálja körüljárni, hogyan dolgozható fel a vakság felé vezető út.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!