megnövekedett feladatkör

2017.11.03. 17:30

Bíróság költözik a volt piarista gimnáziumba

Megállapodást kötött az önkormányzat és a Veszprémi Törvényszék a volt piarista gimnázium hasznosításáról. Az épület felújítása után a régióközponttá váló Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak ad otthont.

Marton Attila

Porga Gyula és Némethné Szent-Gály Edit írták alá a megállapodást

A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény alapján országosan nyolc régióközponti közigazgatási és munkaügyi bíróság jön létre, ezek egyike lesz a veszprémi. Az új szabályok megnövelik a bíróság illetékességi területét, és a bírói létszám is a többszörösére emelkedik. A város és a törvényszék közötti megállapodás alapján a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a volt piarista gimnáziumban kap helyet a Vár utcai épület felújítása után.

Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, a megállapodással a törvényszék és az önkormányzat az egykori piarista gimnázium felújítására társul. Felidézte, 2008 nyara, a közgazdasági szakközépiskola kiköltözése óta üres az épület, amely a veszprémi szellemiség egyik alapja.

Porga Gyula és Némethné Szent-Gály Edit írták alá a megállapodást

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte, jelenleg országszerte húsz közigazgatási és munkaügyi bíróság működik, amelyekből a veszprémi és további hét válik régiós központtá. Hozzátette, a kormányzat mintegy négymilliárd forintot biztosít az új régióközponti bíróságok infrastruktúrájának megteremtésére országosan. Az elnök arról is beszélt, a bírósági szervezetben zajlik a felkészülés három nagy eljárásjogi kódex 2018-as életbe lépése miatt. A közigazgatási perrendtartás változása miatt 200 új, a közigazgatási szakterületen jártas személyt neveznek ki bírónak.

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke elmondta, a megnövekedett feladatkör miatt olyan helyszínt kellett keresni, ahol a gyors és hatékony ítélkezést biztosítani tudják. Hozzátette, a volt piarista gimnázium felújításáig a volt zeneművészeti szakközépiskolában működik a közigazgatási és munkaügyi bíróság, amelynek bírói létszáma a jelenlegi tizenkettőről közel hetvenre emelkedik.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke Fotó: Balogh Ákos

Az együttműködési megállapodásban foglaltak szerint az önkormányzat előkészíti az épület felújítását, elkészítteti annak felmérési terveit, a fejlesztés vázlatterveit és a beruházás előzetes ütemtervét. A törvényszék vállalja, hogy javaslatot dolgoz ki a felújítási programban történő pénzügyi szerepvállalására. Az ítélkezési szünetben nyaranta helyet biztosít az önkormányzatnak kulturális rendezvények megtartására a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!