Balaton

2017.11.02. 06:57

Idei balatoni mérleg: huszonegyen fulladtak a tóba, rekordviharok tomboltak

A meteorológiai szolgálat összesítése szerint a Balatonra idén 13 erősebb vihar csapott le, ami jelentős emelkedést mutat a tavalyi öthöz és a tavalyelőtti kilenchez képest, közölte honlapján a Hajózás.hu.

Kovács Erika

A legnagyobb vihar július 10-én tört a tó délkeleti részére nagyobb károkat okozva. Balatonaligán 157 kilométer/órás sebességű szelet regisztráltak. 

A nyári hónapok átlaghőmérséklete 1,6 fokkal volt magasabb, mint az 1990-2015-ös évek átlaga. Az év legmelegebb napja a Balatonnál augusztus 4-e volt, amikor Fonyódon 39, Keszthelyen 38,5, Siófokon 38 fokig emelkedett a hőmérséklet. A 30 fok feletti középhőmérsékletű hőségnapok száma 36-40 között alakult a tó körül, ami magasnak számít. A Balaton vize július 21-én melegedett fel a legjobban, amikor Siófokon egy méter mélységben 28,9 fokot mértek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közlése szerint az idei viharjelző szezonban hat vízirendészeti rendőrőrsön 25 szolgálati kisgéphajóval 56 vízirendőr biztosított szolgálatot. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, amiket a hirtelen érkezett időjárási változások is okoztak. Április elsejétől október 27-ig 166 esetben 403 fürdőzőt és hajóst mentettek ki a vízből.

Ebben az időszakban 21 ember fulladt a Balatonba. Egyetlen olyan halálos kimenetelű vízi baleset sem történt, amely elmaradt, vagy későn kiadott viharjelzés következménye lett volna, közölte összesítőjében a Hajózás.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!