Ilyenkor fogy a legtöbb

2017.12.29. 07:00

Még mindig kelendő a virsli

A szilveszteri ételsor egyik népszerű eleme a virsli. Az üzletekben és a csemegepultokban sokféle kapható belőle, a tesztek szerint azonban nagy különbségek vannak minőségben és ízben a termékek között.

Marton Attila

Nagy Károly, a Vámosi Húsbolt tulajdonosa elmondta: a szilveszter előtti időszakban egy nap alatt ötször-hatszor annyi virsli fogy az üzletben, mint év közben egy hét alatt Fotó: Pesthy Márton

A szilveszter előtti időszakban egy nap alatt ötször-hatszor annyi virsli fogy az üzletben, mint év közben egy hét alatt – mondta Nagy Károly, a Vámosi Húsbolt tulajdonosa. Hozzátette, az üzletben egyfajta műbeles és egyfajta juhbeles sertésvirslit tartanak. Míg év közben inkább az olcsóbb műbeles a népszerű, a szilveszter előtti napokban több fogy a juhbeles virsliből.

Nagy Károly, a Vámosi Húsbolt tulajdonosa elmondta: a szilveszter előtti időszakban egy nap alatt ötször-hatszor annyi virsli fogy az üzletben, mint év közben egy hét alatt Fotó: Pesthy Márton

A szakember azt ajánlja, a feltűnően olcsó virslit és a különböző fantázianéven polcra kerülő termékeket érdemes kerülni, mert azoknak a minősége nagy valószínűséggel silány lesz: a megfelelő alapanyagból, magasabb hústartalommal készült virsli ára magasabb.

A főzésnél érdemes arra figyelni, hogy amikor felforr a víz, a virsli már kész. Nagy Károly az utóbbi években azt tapasztalja, egyre több vásárló keresi a minőségi termékeket, és ez alól nem kivétel a virsli sem. A szakemberek szerint érdemes végigböngészni a csomagoláson az összetevők listáját, különös tekintettel a hústartalomra. Mint ismert, a húskészítményekre vonatkozó szabályozás változása óta virslinek csak az a húskészítmény nevezhető, amelynek hústartalma legalább 51 százalék felett van.

Az éves virsliforgalom 12-15 százalékát értékesítik decemberben az üzletek, közölte a napokban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke, aki arról is beszélt, a virslik esetében folyamatosan nő az előrecsomagolt termékek részesedése a csemegepultos értékesítéshez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!