öt órán keresztül

2017.12.11. 18:23

Újrakezdődött a vörösiszap-per

Ártatlannak vallotta magát B. Zoltán, a vörösiszap-per elsőrendű vádlottja, akit közel öt órán keresztül hallgatott meg a bíróság a hétfőn megkezdődött megismételt eljárás tárgyalásán.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton

A per azután indult újra, hogy a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla 2017. februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék 2016 januárjában hozott elsőfokú ítéletét, amely szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága. A B. Zoltán és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügy megismételt eljárását a Győri Törvényszék tárgyalja, az első három tárgyalási napot a Veszprémi Törvényszéken tartják.

A tárgyalás az elsőrendű vádlott meghallgatásával kezdődött, ugyanis október végén Győrben előkészületi ülésen már ismertették a vádiratot, amely megegyezik az elsőfokú eljárásban módosítottal: a vádhatóság továbbra is a per mind a tizenöt vádlottjával szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

A Németh Miklós bíró vezette tanács családi állapotáról és vagyoni helyzetéről is kérdezte B. Zoltánt, aki a MAL Zrt. vezetője. A jelenleg is működő cég mintegy 450 munkavállalót foglalkoztat, 2013 óta azonban felszámolás alatt áll, mondta az elsőrendű vádlott. Hangsúlyozta, ártatlan a tragédiában, egyúttal részvétét nyilvánította a szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak, együttérzését a sérülteknek és valamennyi károsultnak.

– Ha bármit tehettünk volna, hogy elkerüljük a katasztrófát, megtettük volna – fogalmazott. B. Zoltán több tárgyalási napon keresztül tesz vallomást, az ügyészség kérdéseire azonban egyelőre nem válaszol. Prezentációval megtartott vallomásában részletesen beszélt az üzem részlegeiről, a gyártási technológiáról. Kiemelte, nem a X-es tározó, hanem az alatta lévő altalaj ment tönkre, ez idézte elő a katasztrófát.

Hozzátette, a Torna patak régi medre a kazettarendszer alatt vonult végig, erről nem volt információjuk. Hangsúlyozta, a belső gyárterületen mintegy ötvenezer berendezés működik, amelyekkel soha nem történt baleset. Elmondása szerint ez azért volt így, mert gondosan és szakszerűen üzemeltették azokat. Többször elmondta, a vádiratban szereplő állítások többségét a nyomozati szakban tisztázni lehetett volna, erre azonban nem volt lehetőség. Bevezetőjében húsz pontban foglalta össze, milyen témákról beszél vallomásában. A bíróság kedden és szerdán is B. Zoltánt hallgatja meg.

Fotó: Pesthy Márton

Mint ismert, a Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. Közel egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százötvenen megsérültek, közülük sokan súlyos és maradandó égési sérüléseket szenvedtek, valamint több száz ház lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!