Agóra Veszprém VMK

2018.01.28. 16:34

Családi napot tartottak Veszprémben a klíma védelme érdekében

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézete, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével szervezett családi klímanapot szombaton az Agóra Veszprém VMK-ban.

Leitner Vera

A teljes család számára összeállított programkínálattal valamennyi érdeklődő hasznos alternatív lehetőségeket ismerhetett meg egy éghajlatbarát életmód kialakításához. Az ehhez szükséges információkat a családi napon tanácsadás, játékok, eszközbemutatók, előadások révén sajátíthatták el a résztvevők. Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke elmondta, valamennyi generáció számára lehetővé kívánták tenni, hogy a számukra leginteraktívabb, leginformatívabb módon szerezzenek személyre szóló ismereteket, így játékokkal, energetikai tanácsadással, életmódváltással kapcsolatos programelemekkel, felmérésekkel, tesztekkel is készültek.

– A klímaváltozás valamennyiünket érint, s óvodáink, iskoláink már készülnek arra a feladatra, hogy kialakítsák a természetbarát, fontos értékrendet, a zöld gondolkodás a családban kezdődik. Egy ilyen családi nap kiváló keretet biztosít ahhoz, hogy tanuljunk egymástól, s felhívjuk a figyelmet a zöld gondolkodás fontosságára – mondta el a családi nap megnyitóján Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke.

– A gyermekeket is rá kell nevelni arra, hogy képesek legyenek megbecsülni és óvni a környezetüket, különösen az élő, teremtett környezetet. Ez a téma sokáig nem volt a keresztény tanok része, bár minden dogmatikakönyv első fejezetei a teremtő Istenről szólnak, s kétségtelen, hogy már Aquinói Szent Tamás is megfogalmazza, hogy a természet feletti a természetesre épül – hangsúlyozta Márfi Gyula veszprémi érsek a megnyitón.

 

Szalay Tímea ennek kapcsán elmondta, a kereszténységben a teremtésvédelem az, ami a Föld és a teremtett világ védelmével foglalkozik, s emögött ugyanazok a gondolatok húzódnak meg, melyet a környezetvédők természetvédelemnek fordítanak le. Hozzátette, ezt a közös felületet felismerve és kihasználva az egyesület a jövőben is szeretne együttműködni a keresztény egyházakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!