összegyűltek a vidék fővárosai

2018.02.10. 07:00

A Modern Városok Programban folytatódnak a fejlesztések

Eredményes volt a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) kétnapos közgyűlése – mondta Szita Károly.

Balla Emőke

Rákossy Balázs államtitkár, Szita Károly, Porga Gyula és Cser-Palkovics András polgármester Fotó: Penovác Károly

Az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere közölte, huszonhárom megyei jogú városnak, a „vidék fővárosainak” vezetői vettek részt a programon, Veszprém nagyszerű házigazdája volt az eseménynek, a város csodálatos. 2010 előtt kritikus volt a települések helyzete, de a kormány sokat tett azért, hogy ne szűnjön meg az önkormányzati rendszer – mondta.

Rákossy Balázs államtitkár, Szita Károly, Porga Gyula és Cser-Palkovics András polgármester Fotó: Penovác Károly

Szita Károly szólt az új önkormányzati törvény megalakításáról, a települések adósságkonszolidációjáról és a Modern Városok Programról, melynek nagy előnye, hogy a települések mondhatták meg, milyen fejlesztésre van szükségük.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is kiemelte: a Modern Városok Programban a veszprémiek igényeit fogalmazták meg. Az elmúlt két évben időarányosan haladtak a tervek megvalósításával. Az állatkerti fejlesztések elkezdődtek, a városi uszoda alapkövét hamarosan leteszik, idén épül a Felsőörs-Alsóörs irányába vezető kerékpárút, elkészültek a Veszprém Aréna bővítésének és a jégcsarnok építésének tervei.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy a fejlesztési források felhasználásánál a vidék megerősítése, a helyben boldogulás biztosítása, a gazdaság versenyképességének növelése, a helyi gazdaság élénkítése, a kis- és középvállalkozások körülményeinek javítása a cél.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az MJVSZ társelnöke elsőként arról beszélt, hogy a királyok és a királynék váro-sa között szoros a kapcsolat; a történelem, kulturális és sportprogramok, fesztiválok kötik össze a két települést. A közgyűlésen szót ejtettek arról, hogy történelmiek a kormányzattól kapott fejlesztések, biztonság és nyugalom jellemzi a városokat. A településvezetők megbeszélték a városüzemeltetés, a közösségi közlekedés kérdéseit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!