nem ijedtek meg az árnyékuktól

2018.02.02. 12:00

Hamar véget ér a tél – jósolják a veszprémi medvék

A néphagyomány szerint, ha február másodikán a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. Viszont, ha borús az ég, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

Molnár Sándor

Az állatkertben több évtizedes hagyománya van annak, hogy február másodikán megfigyelik, hogy a medve kijön-e a barlangjából. A tavaszjósló medve-lesre idén is sok veszprémi óvodást vártak, de a kellemetlen időjárás miatt az óvónők a kicsik érdekében lemondták a részvételt. Így a szemerkélő esőben csak néhány turista, a gondozók és a sajtó képviselő figyelték izgatottan, hogy a vadaspark két pajkos fekete medvéje előmerészkedik-e a jeles napon. A barátságtalan időben kaptak egy kis bátorítást is, hiszen két nagy, joghurtos-mézes-  rizstortával várták őket. A mackók örömmel fogadták a finom csemegét és mancsaikat ügyesen használva, gyorsan el is fogyasztották azt.

Az eredetileg Amerika északi részeinek erdős területein élő fekete medvék nőstényei alszanak téli álmot, de a megfigyelések szerint, a kemény teleken a hímek is visszahúzódnak. A mackók a természetben a téli hónapokban, a nagy hó miatt kevés táplálékhoz jutnak, ezért ebben a táplálékszegény időszakban inkább nyugalmi állapotba vonulnak. Az állatkertben élő társaik nem kényszerülnek rá erre, hiszen naponta kapnak enni, így nem alszanak téli álmot. Veszprémben is mindennap találkozhatnak velük a látogatók.

Pénteken, a medvék nem látták meg az árnyékukat, így ha hinni lehet a hagyománynak, akkor már közeleg a tavasz. Az elmúlt 10 évben egyébként, Török László állatkertigazgató szerint, 50-50 szálakban vált be a medvék jövendölése, de ez egy olyan kellemes néphagyomány, amelyet évről-évre érdemes feleleveníteni.

 

 

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!