ünnepélyes megemlékezés

2018.03.27. 20:00

Hatvan éve működik a kamondi otthon

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye a 60. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartott.

Borsos Renáta

Az emlékmûsoron a kitüntettek, Nagy Ilona néni, az elsõ lakó társaságában Fotó: Borsos Renáta/Napló

Az otthon Magyar Károly, Veszprém megye főispánja, Somlóvásárhely kerület országgyűlési képviselő birtokán 60 évvel ezelőtt kezdte meg működését.

Az emlékmûsoron a kitüntettek Nagy Ilona néni, az elsõ lakó társaságában Fotó: Borsos Renáta/Napló

Befogadták őket a helyiek

A hosszú évek alatt sok dolgozó fordult meg és sok ellátott élt a falak között. A tiszteletükre rendezett ünnepi megemlékezésen Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, a 60 év gondoskodása említésre méltó, melyet csakis közösségben lehetett végezni. A vezetőség és a dolgozók áldozatkész munkája mellett szükség van a települési önkormányzatok és a helyi lakosok elfogadására, befogadására is ahhoz, hogy egy szociális intézmény működni tudjon. Az intézményvezető, Hanich Ferenc elismeréssel beszélt mind a már nyugdíjas és a jelenlegi aktív dolgozókról.

Életüket tették fel rá a dolgozók

A szakmai munka bemutatásánál kiemelte, a dolgozók életüket tették fel arra, hogy elesetteken segítsenek, munkájuk értékét az otthon lakói határozzák meg. Köszönete kifejezéseként emlékokleveleket adott át Tóth Attilánénak, Ónodiné Bakos Évának, Farkasné Nagy Máriának és köszöntötte a 60 éve az intézetben élő első lakót, Nagy Ilona nénit.

Bodorkos Imre plébános felszentelte a keresztet. Háttérben a lakók és dolgozók Fotó: Borsos Renáta/Napló

Elhelyezték az emlékezés koszorúit

Bodorkos Imre plébános, püspöki referens felszentelte az alapkő melletti keresztet. Áldásában kérte, hogy akik nap mint nap elhaladnak mellette, erejétől védetten, egészségben járják végig a világ útjait. Az emlékezés koszorúit Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Latorcai János, megyei közgyűlési képviselő, Bátori Zsolt, Rybar Judit, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója és Hanich Ferenc helyezték el.

A kamondi rendezvény emelkedett hangulatát az otthonban lakó Tóth Tibor, Szalai Lajos és Kiss István ellátottak szavalatai, a jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak zenés összeállítása és Kovács Norbert Cimbi, örökös aranysarkantyús táncosnak, a népművészet ifjú mesterének és táncosainak előadása még tovább emelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!