endometriózis

2018.03.28. 17:30

Legyőzte a betegséget a pápai Mayer Zseraldina

Március 28-a az endometriózis elnevezésű nőgyógyászati betegség nemzetközi világnapja. Az alkalomból Mayer Zseraldinával beszélgettünk, aki leküzdötte a kórt.

Laskovics Márió

Mayer Zseraldina megküzdött azért, hogy családot alapítson. Ma boldogan él férjével, Tamással és két lányával, Amirával és Korinával Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mi is az az endometriózis?

Világszerte 70 millió, Magyarországon közel 200 ezer érintett nő. A fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van. A jóindulatú megbetegedés során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, így a menstruáció alatt véres váladék gyülemlik fel a méhen kívül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is – írja a webbeteg.hu.

Mayer Zseraldina saját kárán tanulta meg, hogy milyen fontosak a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok

Az endometriózis 95 százalékban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, ezért megelőzni nem igazán lehet. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések, vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma.

„Nem rendesen működtem belül”

Mayer Zseraldina visszafogott életet élt, soha nem dohányzott, viszont elég stresszesnek tartja magát. Úgy emlékszik vissza, gyerekkorától kezdve voltak menstruációs fájásai. A nehéz napokon a nagyfokú vérveszteség következtében túlzottan kimerült volt, fájdalomcsillapítókon élt, és a következő ciklusig úgy tett, mintha nem venne tudomást a dologról. Évek múltak el így.

– Nem rendesen működtem belül. Fájdalmas volt a menstruáció. Úgy voltam vele, mint általában az emberek a fogorvossal: nem megyek el, mert félek az ismeretlentől. Miután már őszülni kezdtem, rászántam magam egy hüvelyultrahangos vizsgálatra, ahol kiderült, hogy több ciszta is lerakódott a petefészkeimen, és az úgynevezett csokitömlők 4-5 centiméteresek voltak. Gyógyszeres kezelés eredményeként a vizes ciszták kipukkantak, azonban a véresek nem, ezért operálni kellett – elevenítette fel.

Műtét után viszonylag gyors gyógyulás

Zseraldinát 26 évesen műtötték meg laparoszkópos eljárással, s ugyan az orvos informálta az endometriózisról, ám csak a szülést követően, egy egészségügyi tévés műsor hatására – melyben lényegében végignézett egy, a sajátjához hasonló műtétet – tudatosult benne, hogy tulajdonképpen milyen veszélyekkel, következményekkel járhatott volna a kezeletlen betegség.

A műtéttől való félelmek eloszlatásáért megosztotta, hogy viszonylag gyors gyógyulást eredményezett. Altatásban történt, előtte nem szabadott ennie, és hashajtókat is kapott. A köldökébe és a két petefészkébe csöveket vezettek, amikkel kicsippentették, -szívták az összetömörült elváltozásokat. A hasüregbe speciális oldatot öntöttek, megakadályozván a további összenövéseket, a meddőséget. Az operáció során kiderült, hogy a betegség addigra annyira „megette” az egyik petefészkét, hogy csak egy kis csonk maradt belőle. Így mondhatni felére csökkentek a teherbe esési esélyei.

Mindenféle praktikát bevetett, hogy minél termékenyebb legyen

– A legnagyobb félelmem az volt, hogy nem ébredek fel a műtétből. Utána pedig egyfajta tehetetlen irigység motoszkált bennem, amikor láttam a hasonló korú nőket babakocsit tolni. „Én is szeretnék gyereket, nekem miért nem lehet?” Illetve a műtét utáni első menzesz még borzalmasan fájt, de utána már ég és föld volt a különbség. Addig el se tudtam képzelni, hogy úgy is lefolyhat, hogy meg se kottyan az embernek – árulta el.

Mayer Zseraldina megküzdött azért, hogy családot alapítson. Ma boldogan él férjével, Tamással és két lányával, Amirával és Korinával Fotó: Laskovics Márió/Napló

Zseraldina megjegyezte, a műtét idején volt kialakulóban a kapcsolata férjével, s a beavatkozás az első lépés volt a családalapítás felé. Aztán mindenféle praktikát bevetett, hogy minél termékenyebb legyen. A következő években két lánya született, szerencsére nagyobb komplikációk nélkül. Úgyhogy ma már boldogan, a családi fészekben beszélhette el történetét, végezetül üzenve a hasonló cipőben járó hölgyeknek:

Ha valami nem stimmel, rögtön el kell menni orvoshoz

- A saját káromon tanultam meg, hogyha valami nem stimmel a menstruáció körül, akkor rögtön el kell menni orvoshoz. A betegség legyőzésével megtanultam megharcolni mindenért, azóta nem ismerek lehetetlent. Rendszeresen járok a nőgyógyászhoz, szedem a hormonháztartást szabályozó gyógyszert, illetve próbálom meggyőzni a fiatalabbakat, hogy nagyon fontosak a évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálatok. Meg kell próbálni mindent a cél, a gyermekáldás érdekében, mert minden pénzt megér az, amikor a gyermeked átölel, és azt mondja: Szeretlek, anya!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!