kedvcsináló a természettudományokhoz

2018.03.07. 17:30

Látványos kísérletekkel kápráztatták el a diákokat

Kedden három turnusban a veszprémi Lovassy, Vetési és Noszlopy, a balatonalmádi Magyar-Angol Két Tannyelvű, a várpalotai Thury és a zirci III. Béla Gimnázium diákjai tekinthettek meg látványos fizika- és kémiai kísérleteket.

Juhász-Léhi István

A természettudományos pályákat népszerűsítik

A Veszprémi Tankerületi Központ pályázatához kapcsolódóan – mely a matematikai, a természettudományos és az informatikai (MTMI) pályákat népszerűsíti – a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ látogatott el a Lovassy László Gimnáziumba.

A Lovassy gimnáziumban érdekes kísérleteket láthattak a diákok Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

„Az oktatásirányításnak egyik kiemelt feladata, hogy a matematikai, természettudományos, műszaki, illetve az informatikai világ irányába térítgesse a diákokat” – nyilatkozta a Naplónak Pálffy Zoltán, a Lovassy László Gimnázium intézményvezető-helyettese. „A rendezvénynek elsősorban az a célja, hogy a Veszprémi Tankerületi Központhoz tartozó gimnáziumok diákjai lássanak érdekes fizikai, kémiai kísérleteket. Reméljük, ezáltal nagyobb kedvet kapnak mindezen tantárgyak tanulásához és az ez irányú pályaválasztáshoz.”

A tanárok is profitálhatnak belőle

Kiderült: az előzetes kalkulációknak megfelelően az intézményekből egy-egy évfolyam érkezett, míg a kisebb gimnáziumokból két évfolyam vett részt az eseményen. És hogy a szaktanárok mit profitálnak egy ilyen rendezvényből? Pálffy Zoltán szerint, ha a diákok kedvet kapnak a kísérleteket látva, lehet hogy nagyobb lelkesedéssel sajátítják el azokat az ismereteket, melyeket órán meg kell hogy tanuljanak. Hozzátette: itt olyan kísérleteket is láttunk, amelyeket osztálytermi kereteket között nem lehet elvégezni, így mindez segíti az ő munkájukat is.

Fotó: Juhász-Léhi István

A negyedik halmazállapot

Horváth Márk, a Mobilis vezető demonstrátora elárulta, hogy elsősorban elektromos kísérletekkel készültek, illetve „fényelektromosság és hasonló témakörben utaznak”. Bemutatták, hogy mi a negyedik halmazállapot (plazma), amit sokszor kihagynak az iskolában. „De lesznek érdekes kísérletek a mikróval, megmutatjuk, hogy miért nem érdemes beledugni két drótot a 230 voltba, és hogy ennél sokkal nagyobb feszültségek is léteznek” – sorolta.

A demonstrátor szerint sok embernek meghozzák a kedvét ahhoz, hogy műszaki, tudományos pályára lépjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!