Mentesülnek a záró szakvizsga alól

2018.05.11. 14:00

Dudás Patrícia és Kovács Kitti szakmájuk kiváló tanulói lettek

Ezekben a hetekben nem egyszerű dolog középiskolásnak lenni, főként, ha végzős valaki. Ráadásul úgy, hogy az érettségi utáni szakképzés két évét is sikerül abszolválni, és a teljesítménnyel egyből helyet foglalni az országos ranglistán. A hogyanról beszélgettünk a veszprémi Séf iskola két diákjával.

Őrsi Ágnes

Szakmai versenyen jól szerepeltek a Séf iskola diákjai. Balról Dudás Patrícia, jobbról Kovács Kitti Fotó: Pesthy Márton / Napló

Mintha egy valóságshow-ban szerepeltek volna

Dudás Patríciát a cukrász szakoktató, Györkös Zsolt, Kovács Kittit pedig a pincér szakoktató, Mikóczi Zoltán kísérte el. Együtt idézték fel, miként is zajlott a Szakma Kiváló Tanulója verseny Budapesten, a HUNGEXPO területén. A döntőbe jutott fiatalok mintha egy valóságshow-ban szerepeltek volna; a kordon egyik oldalán ők dolgoztak, a másik oldalon szorongott a közönség, igyekezve ellesni a titkokat.

Szakmai versenyen jól szerepeltek a Séf iskola diákjai. Balról Dudás Patrícia, jobbról Kovács Kitti Fotó: Pesthy Márton / Napló

„Gyermekkoromban sokat sütögettem a nagymamával”

Dudás Patríciának, a végzős évfolyam legjobb cukrászának idén A szakma cukrásztanulója címet adományozta a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Ő így vall a hivatásával való találkozásról:

- Gyermekkoromban sokat sütögettem a nagymamával, de akkor fordult komolyra a dolog, amikor érettségi után a barátnőmnek készítettem tortát. Arra gondoltam, hogy talán a cukrász szakmát kellene választanom. Amikor beléptem a Séf iskola tankonyhájába, azt mondtam magamnak, igen, ez az! Jó élmények értek az iskolában, természetesen nézem az internetet is, nagyon érdekel ez a szakma.

A látvány mindent visz

Meglátszik ez az eredményen is: 84 százalékot teljesített az írásbelin, a döntőben pedig az országos mezőny nyolcadik legjobbja lett! Jó hangulatú versenyről mesélt, amelyben bár érződött némi feszültség a levegőben, a versenyző csapat tagjai segítették egymást. Ma, amikor egy cukrászversenyre ugyanaz érvényes, mint a divatbemutatókra – a látvány mindent visz -, Patrícia azt mondja, őt is érdekli a látvány, de az íz nagyobb kihívás. Ezért készült szabadon választott feladatként tányérdesszert, egy újragondolt pite, amivel levette a lábáról a zsűrit. A maracujás pite linzerkosárka krémmel, a tetején maracujával. Sikerült a technikai bravúr is; a csokoládés bársonybevonat készítése. Ahogy hallottam, a fagyott állapotú süteményt kompresszorral kell megfújni kakaóvajjal felolvasztott 70 százalékos csokoládéval. Egyszerű, nem?

Mivel ennyire jól szerepelt a kiváló tanulói versenyen, Dudás Patrícia mentesül a záró szakvizsga alól. Várpalotai és hazamegy dolgozni. Tervei között szerepel a saját cukrászda sok-sok saját sütivel.

Megkérdezte a szomorú vendéget, akar-e róla beszélni?

Kovács Kitti mosolygós barna lány, a Séf iskola vendéglátóipari érettségije után a pincér szakmát választotta, ő szintén végzés előtt áll, és ő is várpalotai. Szívesen idézi fel a verseny pillanatait:

- Élőmunkaként koktélkeverés, felszolgálás volt a feladat, díszasztalt terítettünk, és ha úgy adódott, magyarul vagy angolul kellett felelni a kérdésekre, amelyek az alkalomhoz, az ételekhez, azok elkészítéséhez, vagy éppen a felszolgált bor összetételéhez kapcsolódtak. Szerintem a zsűrit nem is érdekelte a díszasztal, inkább a kommunikációra voltak kíváncsiak, és arra, hogy egy-egy jelölt mit tud kezdeni a váratlan helyzettel. Nálam szomorú vendégként ült asztalhoz egy zsűritag, az ő hangulatát kellett volna felhoznom. (Az emlékre mind a négyen elkezdtek nevetni, hiszen elterjedt a híre, Kitti megkérdezte a szomorú vendéget, akar-e róla beszélni?)

Egy pincér a munkahelyén nem lehet magánember

- Szakmai alaptörvény, a vendégnek mindig igaza van. Egy pincér a munkahelyén nem lehet magánember. Mosolyogni kell, el kell nyernie a vendég bizalmát, és ha viszonzásul a vendégtől is érkezik egy-két kedves szó, ő is könnyebben elfelejti magánéleti gondjait – foglalja össze szakmai hitvallását. Azt azért még hozzáteszi, nem csak nagyon szeret a vendégekkel foglalkozni, de ha ő maga vendég valahol, azonnal arra gondol, mit tenne máshogyan. – Ebben a szakmában lehet felszabadultan és jól dolgozni – hangsúlyozza mosolyogva Kitti, aki a Séf iskola kapcsolatai révén már négy hónapot dolgozott Ausztriában és hat hónapot Cipruson. Jól mutat majd önéletrajzában az az országos első hely is, amit a Szakma Kiváló Tanulója versenyen ért el. Akárcsak Patrícia, ő is mentesül a záróvizsga alól. Nyárra a Balaton-parton vállal munkát egy italos, koktélos, kávéházas helyen, éves állást később keres. Nem lesz nehéz, máris több ajánlatot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!