másodfokú riasztás a hőség miatt

2018.08.01. 07:00

A héten még kitart a kánikula

A héten még kitart a kánikula, jövő héttől néhány fokkal csökkenhet a hőmérséklet az előrejelzés szerint.

Marton Attila

Péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos az ország egész területére hétfőn, mert a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Allaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a hőség egészen a jövő hét elejéig kitart, akkor néhány fokkal enyhül a forróság. Hozzátette, a következő napokban 30 és 35 fok között alakulnak a napi maximumok, és éjszaka sem csökken 20 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

 

A hét közepén párásabbá és fülledtebbé válik az időjárás, ami még megterhelőbb lehet a szervezetnek, hívta fel a figyelmet Allaga Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hozzátette, szerdán és csütörtökön – főként a délutáni, kora esti órákban – záporok, zivatarok alakulhatnak ki Veszprém megyében is, amelyek idején akár 10 Celsius-fokot is visszaeshet a hőmérséklet, majd a vihar elvonultával gyorsan visszamelegszik a levegő. A hőséget enyhítheti valamelyest a feltámadó északi, északkeleti szél a következő napokban, mondta a meteorológus, aki arra is kitért, a kánikulát egy anticiklon okozza, amelynek a középpontja most Nyugat-­Európa felett van, ott a következő napokban fokozódhat a forróság.

A megyeszékhelyen a legforgalmasabb belvárosi útvonalakat locsolják reggel kilenc és délután négy óra között, emellett párakaput üzemeltet a Kossuth utcán és a vásárcsarnok közelében a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ), közölte kérdésünkre Köller Tamás, a társaság titkárságvezetője.

A nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, a magas koffein- és cukortartalmú, valamint az alkoholos italok fogyasztását azonban kerülni kell, ajánlják a szakemberek. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni, a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni.

A hőségriasztás ideje alatt három fővárosi pályaudvaron és tizenöt vidéki vasútállomáson, köztük a tapolcain és a veszprémin biztosít ingyen ásványvizet utasainak a MÁV-Start, közölte a vasúttársaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!