Életfa a Kossuth utcán

2018.09.12. 20:00

Elkezdődött a múzeumi szabadegyetem őszi féléve

A természet adta művészet megőrzése témájában, rendhagyó helyszínen szervezett előadással kezdődött meg Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemének őszi féléve kedden.

Leitner Vera

S. Perémi Ágota múzeumigazgató és Sipos Anna művészettörténész az őszi félév nyitóprogramján

Fotó: Penovác Károly/Napló

A természet adta művészet megőrzése, avagy miként ápoljuk a fából készült köztéri szobrainkat címet viselő szezonnyitó előadás témáját a Hangvillával szemközt, a Kossuth utca alján található Haubner Máté parkban álló faszobor, Velekei József Lajos Korpusz című alkotása szolgáltatta. Az 1993-ban, fából készült szoborról Sipos Anna művészettörténész és Nyakas Krisztián farestaurátor tartott részletes előadást a helyszínen megjelenteknek. Az 1993-ban, fából készült alkotás csavarodó formáival természetesen illeszkedik a cserjék és bokrok közé, mintha egyenesen a földből nőtt volna ki, sokan talán észre sem veszik, naponta akár több alkalommal is elhaladva mellette.

S. Perémi Ágota múzeumigazgató és Sipos Anna művészettörténész az őszi félév nyitóprogramján Fotó: Penovác Károly/Napló

Sipos Anna, a múzeum művészettörténésze elmondta, Velekei József Lajos (1950–2014) festő, grafikus és szobrászművész egyik legkedveltebb anyaga a fa volt, melynek igyekezett természetes szépségét megragadni, ugyanakkor fontos volt számára az anyag mágiája, szimbolikája is. Nem véletlen, hogy a Korpusz – a szenvedő Krisztusi értelmezési lehetőségen túl – spirálisan csavarodó életfaként tereli a szemlélőt a látható világon túli szférák felé. Az alkotást a természet hatásai azonban megtépázták az elmúlt évtizedekben, így szükségessé vált a restaurálása. A munka elvégzésével a múzeum farestaurátorát, Nyakas Krisztiánt bízták meg, aki szabadegyetemi előadásában a mű megóvásának műhelytitkaiba avatta az érdeklődőket. A szobor restaurálási munkálatait a szakember e hét, valamint a jövő folyamán végzi el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!