Jó évre jöhet még jobb

2018.09.13. 11:30

Szép és bő terméssel számolnak idén a szőlősgazdák

Idén korán tavaszodott, és a beindult vegetációt a júniusi hűvösebb időjárás sem lassította le. Már augusztus elején elkezdődött a szüret, és hogy egy jó év után nem jöhet még egy jó, megdőlni látszik, hiszen a tavalyi kiváló évjárat után idén is gyönyörű a szőlő.

Sági Ági

Merlot-szüret a Balogh család birtokán a balatonfüredi Baricska-dűlőben. A háttérben Baloghné Király Mónika

Fotó: Sági Ági/Napló

A Balatonfüred– csopaki borvidéken lassan a fő fajtát, az olaszrizlinget szüretelik, Baloghéknál még a merlotszüret idején jártunk.

A Balogh család 18 hektáron gazdálkodik. Öt hektár szőlőt a balatonfüredi Baricska- dűlőben művelnek, a többi szőlőterület a Pécselyi-medencében található. A szőlész, agrármérnök, agrárkémikus, növényvédelmi szakirányító házaspár a férj családi hagyományain indulva kezdett szőlővel foglalkozni, amit eleinte értékesítettek, majd a borkészítést is elkezdték. Hogy ez jól sikerült, illetve jó úton járnak, azt számos, a borásznak szóló elismerés, és sok aranyérmes bor bizonyítja.

Merlot-szüret a Balogh család birtokán a balatonfüredi Baricska-dűlőben. A háttérben Baloghné Király Mónika Fotó: Sági Ági/Napló

A közösség megbecsülését az jelzi, hogy Baloghné Király Mónikát idén a Balatonfüred–szőlősi Hegyközség elnökévé választották.

– Mi mindent a férjemmel ketten építettünk fel, lassan, fokozatosan. Abban bízunk, hogy ha a lányaink majd egyszer átveszik a borászatot, nekik már könnyebb lesz. Már most sokat tudnak, egyikük inkább a szőlészeti, borászati munka iránt érdeklődik, neki nagyon jó az ízérzékelése is. A másikuk nagyon jó kommunikációban. Ha ők is úgy akarják majd, beoszthatják a feladatokat – mondja Baloghné Király Mónika borász.

A Füredi borheteken a Balogh Pince pavilonjánál olvasható a 2017 legjobb női borásza tábla – ezt a címet Mónika már nem először nyerte el. Mint mosolyogva meséli, ez sokaknak feltűnik, és érdeklődnek róla, de hangsúlyozza, hogy a borászat is csapatmunka, a férjével ketten dolgoznak, együtt hozzák a döntéseket. Nem is lehetne ez másként, hiszen neki több fronton is helyt kell állni.

– Nehéz összeegyeztetni a feladatokat. A hegyközséget, a borászatot és a családot nehéz egyensúlyban tartani. Valaki mindig megbántódik, amiért rövid időre háttérbe szorul, de igyekszem okosan logisztikázni a feladatok között. A hegyközségi munkát is nagyon szeretem, szerintem a Balatonfüred–csopaki borvidék a top háromban van Magyarországon népszerűségben, fekvésben, a borok minőségében.

Nagyon szép a szőlőtermés idén, még a terméskorlátozás mellett is a tervezettnél többet szüretelnek a gazdák. A balatonfüredi Baricska dűlőben éppen a merlot-t szüretelik. Ezt a tétel most eladásra kerül.

– Maradt annyi vörösborunk tavalyról, hogy idén nem készítünk vörösbort. A kék szőlőkből – a kékfrankosból, cabernet sauvignonból, a merlot-ból rozék készülnek, sőt a merlot nagy részét eladjuk. Ilyenkor racionálisan kell gondolkodni, mert bár nagyon szép ez a szőlő, és kiváló bor készül majd belőle, de nekünk e nélkül is tele lesz a pince. Ha egy pici vásárlókapacitást találunk, akkor oda kell adni, mert idén akkora túlkínálat van a piacon, hogy normális áron eladni a szőlőt szinte lehetetlen.

Idén a szőlőt nem bántotta a nagy meleg, a betegségek sem voltak jellemzőek, nem volt jégeső, így szinte minden szőlésznél nagyon sok a szőlő. A szüret még csak a felénél jár, és a későbbi fajtáknál is hasonló minőségre lehet számítani, így a felvásárló válogathat kedvére.

A balatonfüredi Baricska dűlőben a merlot-t szüretelik
Fotó: Sági Ági/Napló

– Mi ernyőműveléssel, terméskorlátozással dolgozunk. A múlt héten leszedtük a sauvignon blanc-t, már kiforrott az ottonel muskotály, és az Irsai Olivér. Ebből azt látjuk, hogy a tervezettnél 25 százalékkal nagyobb a termés. Tárolóberendezést kell vásárolni, vagy amit lehet nagyon gyorsan kipalackozni, hogy legyen elég helyünk az idei évjáratra.

A szép termésnek és a nagy mennyiségnek örülnek a borászok, de a felesleg megbolygathatja a borpiacot is. Megpróbálhatnak új piacokat szerezni, például Budapesten, de 1-2 kartonért nem érdemes felrohangálni. Új piacokat szerezni csak valaki kiszorításával lehet, kevés az új üzlet, ahová be lehet szállítani. Senki sem gondolta, hogy ilyen nagy termés lesz, hogy így kitelnek majd a szemek. Hiába az alacsony fürtszám, ha a fürtök a szokásosnál nagyobbra nőttek. A felvásárlók válogathatnak a bő kínálatból, így a felvásárlási ár alacsony.

– Mi a merlot-t elengedtük, de szedünk még egy tétel sauvignon blanc-t, kékfrankost rozéalapanyagnak, olaszrizlinget, és szeretnénk egy desszert szürkebarátot, amit az úgynevezett DMR technoló- giával készítünk. Az eljárás során a termést hozó szálvesszőket elvágjuk a várható szüret előtt 1-2 héttel, de a terméssel együtt a tőkén hagyjuk. Így a bogyók vizet veszítenek, töppednek. A bogyóhús savtartalma és cukortartalma is nő, koncentrálódik. Sajnos az utóbbi években az időjárás miatt nem sikerült a desszertbor készítése, mert tavaly sok eső esett ősszel, tavalyelőtt a jég vitte el. Reméljük, hogy idén összejön – fejezi be Baloghné Király Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!