hasznos készülék

2018.11.09. 20:00

Füstérzékelőket ajándékoztak nehéz helyzetben lévő családoknak

Felszerelték a nehéz anyagi helyzetben levő családoknak a füstérzékelő berendezéseket a katasztrófavédelem munkatársai a minap, ezúttal Veszprémben és Öskün. Az érzékelőket egy országos kampányban ajándékba kapták a családok.

Kovács Erika

Az ösküi Vámos Andreát és családját Cseh Péter tűzoltó főtörzsőrmester és Kovács Péter alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő kereste fel, majd szerelték fel nekik szakszerűen az érzékelőket Fotó: Csondor Henrietta

Mindkét helyen, Veszprémben és Öskün is nagyszülő lakik a házban lányával, illetve unokájával, és nagyon örültek annak, hogy szűkös helyzetük miatt ajándékba kaptak egy ilyen hasznos, az egész család biztonságát szolgáló készüléket. A két nagyszülő, a veszprémi Erdélyi Józsefné és az Öskün élő Vámos Andrea a füstérzékelő készülék felszerelésekor azt mondta, nagyon ügyelnek arra, hogy csak fával fűtsenek a kályhában, és semmi mást nem égetnek el, mert tudják, azzal saját magukat veszélyeztetnék, illetve súlyosan károsítanák a környezetet. A két családot Cseh Péter tűzoltó főtörzsőrmester és Kovács Péter alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő kereste fel, majd szerelték fel szakszerűen az érzékelőket.

Az ösküi Vámos Andreát és családját Cseh Péter tűzoltó főtörzsőrmester és Kovács Péter alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő kereste fel, majd szerelték fel nekik szakszerűen az érzékelőket Fotó: Csondor Henrietta

A témát érintve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. „Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!” közös, országos kampánya kapcsán megírtuk, kiemelt kockázatot jelent a fűtési szezon tűzvédelmi, tűzbiztonsági szempontból. Az országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés mellett a tűzmegelőzésre, a környezetvédelemre, és a rászorultaknak füstérzékelőket adnak. A kampányba karitatív szervezeteket, oktatási intézményeket is bevonnak, akiknek különféle programokon beszélnek a nem megfelelően működő kéményekről, a lerakódó égéstermékek és az ebből adódó füstmérgezés veszélyeiről.

Sokat tehet a lakosság a lakástűz, a füst-, és szén-monoxid-mérgezés megelőzéséért, a kémény ellenőrzését pedig ingyenesen elvégzik a kéményseprők. Évente átlagosan 6500 lakástűz keletkezik, kétharmada családi házaknál. A tüzet főként fűtés, dohányzás váltja ki, amelyben idén országosan 495 személy sérült meg eddig, ebből megyénkben 19. Tűz miatt idén összesen 67-en haltak meg, ebből megyénkben hárman. Idén Veszprém megyében 46 esetben keletkezett tűz a nem megfelelően karbantartott kémény miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!