Vörösiszap

2011.04.11. 08:14

Esélyt az életre - petíció Orbánnak vörösiszap-károsultaktól

Devecser - Adó- és járulékmentességet kér a helyi vállalkozóknak az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület, mely petíciót nyújt át a Kossuth téren hétfőn.

Németh F. Bernadett

Az érdekvédelmi szervezet sérelmezi, hogy a bankok nem adnak hitelt a térségben élőknek, s hogy a házaik eladhatatlanok. A petíciót, amelyet a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és a házelnöknek címeztek, ezerötszázan írták alá. 
 
Toldi Tamás devecseri polgármester lapunknak elmondta: az ingatlanok ára valóban mintegy 30 százalékkal csökkent, s az is tény, hogy 150-200 lakást hirdetnek eladásra a városban. Az elöljáró szerint éppen az elvándorlás megállítása érdekében kell  elindítani a fejlesztéseket, a munkahelyteremtést, s újra vonzóvá tenni a települést. A polgármestert többen keresték, hogy azért mennének el Devecserből, mert családtagjaik egészsége romlott (főként légúti, asztmatikus betegekről van szó). Toldi Tamás ezért a kármentő bizottság következő ülésén pénzt kér újabb albérletek fizetéséhez: költözhessenek oda a külterületek mentesítésének és a bontások befejezésének végéig (2-3 hónapra), akik szakorvosi véleménnyel igazolják rászorultságukat.

 



Javasolja az elöljáró a bizottságnak, hogy a helyi szolgáltató és kereskedő mikrovállalkozók az idei, első háromhavi forgalomkiesésük alapján 100-300-500 ezer forintot kapjanak a Kármentő Alapból. A városvezetés azt szerette volna, hogy a vállalkozóknak ne kelljen a tavalyi teljesítésük után helyi adót fizetni, erre azonban a hatályos és uniós jogszabályok miatt nincs lehetőség. A kormánytól még korábban azt kérték  amire ígéretet is kaptak , hogy adó- és járulékkedvezményt kapjanak a károsult településeken a meglévő és a letelepülni szándékozó cégek.

Toldi Tamás szerint több befektető éppen erre a lehe- tőségre vár, de a települések LHH-átsorolásáról ez idáig nincs hír. A kormányzatnak fel kell gyorsítani ezt a folyamatot, ha ez tovább tart, akkor a kiemelten fejlesztendő települések kategóriájába kérik átsorolni az érintett tele- püléseket.


Cikkeink az iszapömlésről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!