Vörösiszap

2011.11.29. 20:30

Hova tűnt a kármentesítésre szánt 30 milliárd forint?

Kolontár - Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András tartott sajtótájékoztatót kedden az emlékműnél a katasztrófát követő kármentesítéssel kapcsolatban felmerült kérdésekről.

Tóth B. Zsuzsa

A frakcióvezető országjáró körútjának egyik megyénkbeli állomására érkezett Kolontárra, ahol leszögezte, hogy az állam 15 milliárd forintot költött eddig az adófizetők pénzéből a kármentesítésre, csakhogy nem lehet tisztán látni, hogy kellő hatékonysággal költötték-e el az összeget.

- Annak kilencven százaléka alvállalkozói cégeken ment keresztül, miközben nem tudjuk, vannak-e udvari beszállítók. Ugyanis ma a törvények csak a fővállalkozókat kötelezik átláthatóságra, az alvállalkozókat nem. Követeljük az átláthatóságot és azt, hogy az offshore lovagokat távolítsák el - mondta Schiffer.

Hat pontban foglalta össze továbbá a hiányosságokat. Azok szerint szükség lenne a katasztrófa sújtotta településeken a pszichológusok folyamatos jelenlétére, valamint a mezőgazdasági vállalkozók mielőbbi kármentesítésére.

Kifogásolta, hogy a lebontott épületekből származó, veszélyes hulladékot is tartalmazó sittet a tározók közelében rakták le, szelektálás nélkül. Hozzátette, hogy a porszennyezés mértéke továbbra is aggasztóan magas, valamint, hogy a devecseri Dankó telep és az Agrokémia területei közelében még mindig vannak vörös foltok. Szólt arról is, hogy Lőrinte és Csótapuszta kimaradt a kármentesítésből.


 Az iszapkatasztrófa háttere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!