Vörösiszap

2012.02.09. 20:12

Vörös por nyomában

Kolontár - Két olvasónk is lefotózta szom- baton a vörös porfelhőt, ami Tósokberénd és Kolontár között borította be a közutat. Többen kérdezték, milyen következményei lesznek, ha valaki ezt belélegzi.

Tremmer Tamás

Dr. Zay Andrea, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója kérdésünkre elmondta, az olvasók által észlelt kiporzás a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. vörösiszap-kazettáiról vagy a bauxitmanipulációs térről származhatott, melyet valószínűsíthetően a rendkívül szélsőséges időjárás idézett elő. A szél sebessége azóta csökkent, így a kiporzás megszűnt.

 A társaság részére kiadott egységes környezethasználati engedélyben foglaltak alapján a cég köteles értesíteni a hatóságot bármely olyan esetben, amely a felszíni víz vagy felszín alatti vizek, a levegő vagy a talaj veszélyeztetését vagy szennyezését okozhatja, és sürgős beavatkozást igényeligényelhet.  A felügyelőség felszólította a társaságot, tegyenek eleget az előbb leírt kötelességüknek, a felügyelőséget azonnal tájékoztassák a rendkívüli kiporzás okáról, valamint a megszüntetésére tett intézkedésekről. A részvénytársaság tájékoztatása után a felügyelőség a szükséges intézkedéseket megteszi.
 
Az igazgató asszony hozzátette, az Ajka városban található mérőkonténer adatai alapján a szálló por koncentrációja nem lépte túl a tájékoztatási küszöbértéket sem február 4-én, sem az előtte lévő napokban. Február 4-én ingadozás volt megfigyelhető a szálló por tekintetében, de itt sem történt határérték-túllépés. Kolontáron és Devecserben a felügyelőség két mintavevő berendezést helyezett el. Az adatok csak a berendezések begyűjtése, február 14-e után lesznek kiértékelhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!