Vörösiszap

2012.03.05. 15:37

A nagy vízmennyiség okozta az iszapkatasztrófát

Veszprém - A X. számú zagykazettában lévő, a megengedettnél kétszer több víz jelentősen közrejátszott abban, hogy 2010. október 4-én kiszakadt a gát fala.

Halmos György

A vádiratban szerepel, hogy a X-es zagykazettában lévő vörösiszap-folyadék túlzott lúgossága tette tönkre a talaj szerkezetét. A X-es kazettára vonatkozó rész állapítja meg azt, hogy a szivattyúház vészjelzést adott le, de egy és negyed óra alatt nem történt semmi. A vádirat szerint a kaztettában lévő nagy mennyiségű víz volt a katasztrófa legjelentősebb oka. Közömbösítéssel semlegesíteni lehetett volna a vizet, amit így visszaforgathattak volna a természetes vízfolyásokba.

A vádirat szerint 2009 harmadik negyedévétől lelállt a közömbösítés, fokozatosan növekedett a víz mennyisége, a megelőzési és elhárítási tervben szereplő víz duplája volt a kazettában. Ha az előírt mennyiségű és közömbösített víz lett volna a kazettában, akkor jelentősen kisebb területet öntött volna el az iszap, és nem éri el Kolontárt.
 
A Mal. Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet öntötte el. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Az iszapkatasztrófa további hírei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!