Vörösiszap

2012.07.25. 05:17

Vörösiszap: veszélyt feltételeznek

Kolontár – Az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület szerint a vörösiszap-tározókat azzal a szürkesalakpernyével fedik le, amely radioaktív anyagot tartalmaz.

Tóth B. Zsuzsa

 

Tárgyi tévedés - A bányakapitányság cáfolja a feltételezést

Arra hivatkozott ugyanis, hogy mindezek egyelőre csak feltételezések, még semmi nincs bizonyítva. Az egyesület azonban szeretné elérni, hogy a hatóságok további méréseket végezzenek, hogy kiderüljön, a katasztrófa miatt mely sugárzó vagy egészségre veszélyes anyagok kerültek a levegőbe. Az egyesület a hatóságokat is megkereste. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaságvédelmi laboratóriumának vezetője, Nagy Attila szabadságát tölti, de nyilatkozott lapunknak. Úgy fogalmazott, hogy utána kell néznie az ügynek.

A Veszprémi Bányakapitányság bányakapitánya, dr. Káldi Géza lapunknak nyilatkozva megjegyezte, hogy az egyesület nyilatkozata tárgyi tévedést tartalmaz. A Mal Zrt. üzemeltetésében álló IX. vörösiszap- tárolót a bányakapitányság (illetve a védelmi bizottság) rendelkezése alapján nem szürke salakpernyével fedték le, hanem a katasztrófát követően a mezőgazdasági mentesítésből származó termőfölddel, amelyet éppen a tárolón lévő szürke salakpernyeréteg fedésére használtak fel. 2010. december 31-ét követően, amióta a bányakapitányság hatáskörébe tartoznak a vörösvörösiszap-tárolók, a IX. tárolóra szürke salakpernyét nem szállítottak fel.

Annak csővezetékes rendszeren való felszállítását a Mal Zrt. a környezetvédelmi felügyelőség egységes környezethasználati engedélye alapján, hulladékkezelési engedély szerint végezték. 2007 novemberéig folyamatosan, majd 2008. február és márciusban további 58 tonna salakpernye felhordása történt meg, azonban a pernye magas fahamutartalma miatt aztán már nem volt alkalmas a technológia kivitelezésére, ezért ezt követően szürke salakpernye felhordása nem történt. Ezt követően történt meg a tároló feltöltése vízzel, a kiporzás megakadályozására. A fentiekre tekintettel az egyesület állítása teljesen megalapozatlan. A bányakapitányság kiemeli, hogy a IX. tároló lefedése befejeződött, a Mal Zrt. a X. tároló felét is lefedte. A munkát folyamatosan végzik, ezt a bányakapitányság szigorúan ellenőrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!