Vörösiszap katasztrófa

2015.02.26. 12:14

Vörösiszap – Kártalanítják a személyi sérülteket

Devecser – A vörösiszap-katasztrófában érintett magánszemélyek nem vagyoni kárának megtérítéséről tartott tájékoztatót Kovács Zoltán államtitkár és Takács Szabolcs kormánymegbízott csütörtökön a járási hivatalban.

Penk Tímea

Az állami segítségnyújtásra azért van szükség, hogy a károsultak mielőbb hozzájuthassanak a bíróság által jogerősen megítélt összeghez. Ezt az állam fizeti ki a károsultaknak, amit aztán az állam érvényesít a MAL Zrt.-vel szemben a károsultak engedményezési nyilatkozata alapján. Kovács Zoltán a térség országgyűlési képviselőjeként a nem vagyoni károk megtérítése érdekében tavaly megkereste a miniszterelnököt, ennek eredményeként 400 millió forintot építettek be erre a célra a központi költségvetésbe.

A keretet a bejelentett kárigény alapján, felszámolók és ügyvédek közreműködésével határozták meg. Olyan személyek igényelhetik az állami segítségnyújtást, akik 2014. december 31-ig nem vagyoni kártérítés iránt pert indítottak a MAL Zrt. ellen, vagy a cég felszámolása során éltek kártérítési igénnyel. Hetven-nyolcvan ilyen család érintett, amely a kártérítés összegén kívül a felszámolási eljárás regisztrációs díját is visszakapja.

Kovács Zoltán és Takács Szabolcs

Az ügyintézést a Veszprém Megyei Kormányhivatal végzi hatósági eljárás keretében. A kérelemhez csatolni kell a jogerős bírósági döntést, a regisztrációs díj befizetését igazoló dokumentumot és az engedményezési nyilatkozatot. A kérelmet be lehet nyújtani helyben a Devecseri Járási Hivatalnál, illetve letölthető a megyei kormányhivatal honlapjáról is. A hiánytalan kérelmek benyújtását követően harminc napon belül megtörténik a kifizetés.

Kovács Zoltán és Takács Szabolcs hangsúlyozták, hogy a legnehezebb sorsú embereknek kíván segítséget nyújtani az állam, akik megsérültek vagy elvesztették hozzátartozójukat, esetleg mentés közben érte őket károsodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!