Zalaerdőd

2016.01.07. 14:04

A zalaerdődiek összetartóak, figyelnek egymásra

Órák óta havazott már a szerdai napon, Bódis József polgármester mégis időben megérkezett a hivatalba, mint negyedszázada mindig. Zalaerdőd polgármestere egyike azon keveseknek, akik az önkormányzatiság kezdete óta vezetik a települést.

Tisler Anna

Bódis József tavaly októberben kezdte a hetedik ciklusát. Sümegi lakosként, főállása mellett, társadalmi megbizatásúként látja el feladatát. A község fejlődik, mint a polgármester fogalmazott, megvan mindenük, már csak az épületek karbantartására és a vagyonuk megóvására kell költeniük.

Bódis József polgármester a hetedik ciklusát tölti

- Az első ciklusban, az önkormányzatiság kezdetén adtuk át az ivóvízhálózatot - emlékezett Bódis József. A beruházás még a tanácsi rendszerben kezdődött, de már a mi időnkben történt az átadás. Az elmúlt ciklusban pedig a szennyvízhálózatot építettük ki.

Bódis József a közösségi szobát mutatja

Az első évek eredményei közé tartozik többek között az egykori tűzoltó szertár polgármesteri hivatallá alakítása. A művelődési házat folyamatosan korszerűsítik. Berendeztek egy közösségi szobát edzőgéppel, társasjátékokkal. A fiatalok a péntek és szombat esti nyitva tartás idején ott találkoznak. Hétközben sokan kollégiumban laknak. Az alig 300 lakosú község tizede 18 éven aluli. Öten felsőfokú tanulmányaikat végzik, őket ösztöndíjjal támogatják. A probléma, hogy megfelelő munkalehetőség hiányában sokan nem tudnak hazaköltözni. Pedig eladó lakás volna több is.

Fotó: Tisler Anna

- Vas, Zala és Veszprém megye határán vagyunk, így a tömegközlekedés sem túl jó - mondta a polgármester. - A Sümeg felől érkező autóbusz a templomnál visszafordul. Olyan munkahelyből volna szükség többre, amelyik az utazást is megoldja. Autóval bejárni az alacsony bérért foglalkoztatottaknak nem éri meg. Aki ötvenen túl marad állás nélkül, annak a helyzete csaknem reménytelen. A munkáltatók legfeljebb harmincöt éveseket keresnek. Akit tudunk, közmunkában foglalkoztatunk. Jelenleg húsz helybelinek adunk így munkát, sokaknak néhány év hiányzik a nyugdíjhoz.

Kertészetet üzemeltetnek, virágosítják a községet, a parkokat, az utcákat, a nagy zöld területeket. Gondozzák a sportpályát, üzemeltetik az ifjúsági szálláshelyet. A szálláson iskolai csoportokat, kirándulókat, táborozókat fogadnak, de a vasút építésén dolgozó szakembereket is elszállásolták. A szlovákiai Lakszakállas testvérközségből érkező csoportok is jól érzik magukat ott.

A két község hivatalosan húsz éve írta alá a testvértelepülési szerződést, de kapcsolatuk hosszabb ideje tart. A partnerkapcsolat ápolásának a távolság sem jelentheti akadályát, ugyanis mindössze 130 kilométerre vannak egymástól. A sportolók gyakran találkoznak, júniusban meghívják egymást a falunapi programokra. Az  iskola Dabroncon tanuló felső tagozatos és a Gógánfára járó alsós diákjai, ahol a zalaerdődi gyerekek is tanulnak, közös tantárgyi versenyen vesznek részt a lakszakállasiakkal. Az idén matematikából a harmadik helyezést szerezték meg. A sportbarátság ugyancsak régóta tart. Az önkormányzatiság kezdetétől működő férfi labdarúgó csapat a megyei negyedosztályban játszik. Két játékos van, aki a kezdetektől mindmáig sportol, Laczi Attila és  Marácz István. Marácz István más téren is rekorder, ötödik ciklusát tölti, mint önkormányzati képviselő. A polgármester után ő töltötte eddig a leghosszabb időt a képviselőtestületben.

Marácz István ötödik ciklusát tölti önkormanyzati képviselőként

- Zalaerdődi születésű vagyok, itt éltem le az eddigi életemet, nem is tudom elképzelni, hogy máshol lakjak - mondta a képviselő. - Örülök, hogy a lakosság bizalmat szavazott nekem. Igyekszem meghálálni. Jó a közösség, összetartóak az emberek, segítenek, amiben tudnak. A focicsapat pedig baráti társaság. Most felszálló ágban vagyunk, a hatodik helyen állunk a tabellán. A pályánk és az öltözőnk korszerű, a pályán világítás is van, így sötétedés után is tudunk edzeni. Télen a dabronci iskola tornatermében készülünk. A megyében elsőként Zalaerdődön kezdte meg működését a falugondnoki szolgálat. Húsz éve Laczi Attila végzi a falugondnoki tevékenységet. Ő jelenleg a község alpolgármestere is. A polgármester minden ciklusban a legtöbb szavazattal bejutott képviselőt jelöli alpolgármesternek. A módszerrel minden ciklusban egyetértettek a tagok.

Bódis József Kusztosné Horváth Zsuzsanna házigondozóval beszélget

A három település által működtetett óvoda egy tágas, felújított épületben van. Az intézménybe a helyi, a hetyefői és a dabronci gyerekek járnak, január elején összesen huszonhárman. A vidékiek busszal járnak, így az óvodai élet megszervezésénél a menetrendhez is igazodni kell. A kicsinyek reggel hét órától érkezhetnek, és a legkésőbbi csoport a három órakor induló járattal megy haza. A foglalkozások és a délutáni alvás külön szobában van. A csoportszobába tavaly év végén új bútorokat és szőnyegeket vásárolt az önkormányzat. A beruházás több százezer forintba került. Lukács Szidónia dajka, aki 16 éve dolgozik az óvodában, kérdésünkre elmondta, hogy hamarosan megkezdik a készülődést a farsangi bálra, amelyet hagyományosan február elején tartanak. A művelődési házban a  farsangon részt vesznek a szülők és a nagyszülők is. Az alkalmat ragadják meg arra, hogy a tombolán pénzt gyűjtsenek a kirándulásra.

Szilágyi Tibor a faaprítékos kazánt ellenőrzi

Bódis Józseftől megtudtuk, hogy a gázfűtést takarékossági okokból faaprítékos kazánnal váltották ki. A közfoglalkoztatottak által összegyűjtött ágakat, fadarabokat felaprítják, zsákokba rakják, majd télen azzal biztosítják a megfelelő hőmérsékletet. A kazánt, amely egy külön helyiségben éjjel-nappal működik, Szilágyi Tibor rendszeresen ellenőrzi. Elmondta, az enyhe decemberi napokon három zsák apríték is elegendő volt, a minuszokban hat zsákkal fogy átlagosan. Az átállással jelentős megtakarítást érnek el. Hamarosan az óvoda udvara is nagyobb lesz. A szomszédos romos házat megszerezte az önkormányzat, amelyet elbontanak, majd a telket az udvarhoz csatolják.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a zalaerdődiek összetartóak, figyelnek egymásra. A hóeltakarításban is segítenek annak, aki nem tudja azt megcsinálni. A közterületeket a közfoglalkoztatottak teszik rendbe, beosztják, hogy kinek melyik a területe. Az önellátásban segítségre szoruló hét idős lakoshoz Kusztosné Horváth Zsuzsanna házigondozó jár. A fiatalasszony a napokban állt munkába.

Címkék#Zalaerdőd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!