Zalahaláp

2016.10.23. 12:55

Gondolnak a jövőre - Mamutfenyő csemetét ültettek a fiatalok

Zalahaláp - A település egyik értéke, a több, mint kétszáz éves haldokló mamutfenyő helyett már most újat ültettek a helyi lakosok és az elszármazottak.

Tóth B. Zsuzsa

A halápiak közül sokan a település legnagyobb jelképének tekintik a több, mint kétszáz éves, már harminc méternél is magasabb mamutfenyőt, amely több generációt láthatott felnőni. Sajnos a fa egy betegség miatt egyre pusztul.

Bár a művelődési ház mellett díszlik egy kisebb, fiatalabb fenyő is, amelyet a nyolcvanas évek elején ültettek, néhányan több hónapnyi keresgélést követően beszereztek egy harmadik facsemetét is Zalából. Ahogy a beszerzése sem volt egyszerű a meglehetősen ritka mamutfenyőnek, ugyancsak összefogás kellett az elültetéséhez is.

Mamutfenyőt ültettek a zalahalápiak a templom előtti parkba
Fotó: Szabóné Tóth Csilla

Megfelelő kapcsolatokkal, jószándékkal viszont minden megoldható a zalahalápiak szerint. Közülük néhány lelkes helyi és elszármazott nem törődve a hideg, esős idővel, ásót, csákányt, lapátot ragadott, hatalmas gödröt ásott és elültette a közel kétméteres fát a templom előtti parkban. Olyan helyet kerestek számára, ahol nem árnyékolja semmi, bőven éri az éltető napfény, ugyanakkor bárki gyönyörködhet benne, szemmel tarthatja fejlődését. Így reményeik szerint unokáik, dédunokáik is láthatják a mamutfenyőt, amelyet számukra ültettek őseik.

A zalahalápiak úgy vélik, hogy egy maradandó ékszerrel ajándékozták meg a különleges facsemetével a falut és egyben az utókort. Az pedig nem kétséges, hogy ahogy a másik kettőnek, ennek is gondját viselik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!