Zánka

2015.03.27. 15:44

Fűben-fában orvosság-megnyílt a Gyógynövény-völgy

Több mint ötszáz gyógynövényfajjal ismerkedhet meg a látogató a zánkai Gyógynövény-völgyben. A kirándulókat programokkal is várják.

Prevics Éva

A próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a zánkai Gyógynövény-völgy ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont, mely  interaktív módon mutatja be a Balaton-felvidék egyedülállóan sokszínű gyógynövényflóráját. A bemutatókertben bárki szemügyre veheti a Balaton-felvidéken található gyógynövényeket. Egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok cserjék gyógyhatásával, termesztési praktikáival és ökológiai növényvédelmével ismerkedhet meg a látogató.

Takács Ferenc a központ vezetője a megnyitó után a kertben kalauzolta végig a látogatókat. Igaz, a kert májusban díszeleg majd csak teljes pompájában, látogatókat már most is fogad. A központ munkatársai az első időben főleg csoportokra számítanak - hangzott el.

Megtalálhatóak itt a különböző fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények, érdekes alakzatú és textúrájú fajok és példányok. Vannak egészen egyedi helyszínek is: a vízi kert, a relax-gyep és a vakok kertje teszi még izgalmasabbá az élményt. Mindezek mellett a manufaktúrában a növények feldolgozásának gyakorlati lépései is megfigyelhetők, és bárki elkészítheti saját gyógynövényes termékeit.

A látogatók az évszaknak megfelelő programokon elméleti és gyakorlati ismereteket is szerezhetnek, például az adott növények felhasználásáról, népi és tudományos hátteréről. A központban seciális programokkal fogadják a táborozó diákokat, cégeket, családokat és szervezett csoportos kirándulókat is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában és a Káli-medence keleti kapujában elhelyezkedő 7000 négyzetméteres park aktív kikapcsolódást kínál mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!