Zirc

2013.10.07. 21:04

A csillagos ég harmóniája

Zirc - Tájak és csillagok színes világa címmel nyílt kiállítás Ladányi Tamás asztrofotóiból pénteken a Bakonyi Természettudományi Múzeumban.

Mátyus Tamás

A Sarok Galériában rendezett tárlat megnyitóján Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára elevenítette fel az alkotó életútját és csillagászati munkásságát. Ladányi Tamás nevéhez fűződik két új kettőscsillag felfedezése, me-lyet a United States Naval Observtory családneve után LAD1 és LAD2 néven katalogizált. Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője kiemelte, Ladányi Tamás Magyarországot egyedüliként képviseli a The World At Night elnevezésű nemzetközi asztrotájfotós szervezetben.



Fényképeiről szólva elmondta, az alkotó kombinálja a csillagképeket a földi objektumokkal, a tájjal és épületekkel, az utóbbi időkben pedig az ember is megjelenik művein. Képein a tájak, az épített környezet és a csillagos ég harmóniája jelenik meg. A Bakonyi Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon munkásságával a Kanári szigetektől kezdve a Hortobágyon és a Bakonyban készített fotóin keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A megnyitó végén Ladányi Tamás rendhagyó tárlatvezetéssel is várta a megjelenteket, akiket beavatott az asztrofotózás rejtelmeibe. A rendezvényen közreműködtek a Benedek Elek napköziotthonos óvoda és bölcsőde valamint a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!