Zirc

2014.06.19. 17:30

Tartalmas programokkal várta a diákokat a nemzeti park

Bakonybél - A bennünket körülölelő természet, a patakok lakójától egészen a csillagos égig, mind-mind a fiatalok látókörébe kerül a nemzeti park természetismereti táborában.

Tremmer Tamás

Bakonybél ideális helyszíne az erdei kirándulásoknak, túráknak, táborozásoknak. Nem véletlen, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság - a nyári szünet galaktikus nyitányaként - ide szervezte meg ötnapos természetismereti táborát. Mivel a településen található a Pannon Csillagda Látogatóközpont, mi sem természetesebb, mint hogy őket is bevonták a programba. A táborba Sárvártól Zircig mindenhonnan érkeztek 8 -15 év közötti diákok, összesen 21-en.

A csillagászati vetélkedőn űrhajósok és földönkívüliek bőrébe is bújhattak a gyerekek, a képen Kasza Balázs és Csiszár Barnabás (Fotó: BfNPI)

Somlai Szilárd oktatási referens, táborvezető a Naplót arról tájékoztatta, hogy tartalmas programokkal, szabadidős lehetőségekkel készültek a fiatalok fogadására. Délelőttönként főként természetismereti és kézműves foglalkozások szerepeltek a programban. A diákok megismerkedhettek a kosárfonás, a gyertyakészítés, a könyvkötészet rejtelmeivel. A bakonyi kirándulások során bejárták a környék nevezetességeit, például a Pörgöl-lik barlangot, ellátogattak a Szentkúthoz. Végeztek vízvizsgálat, tartottak kétéltű-hüllő túrát vizes élőhelyeken. Nagy izgalommal készültek az éjszakai erdei kirándulásra is.

Délutánonként általában a csillagda kínálta lehetőségeket aknázták ki, a csillagászati foglalkozások keretében megtudhatták, hogyan épített távcsövet Galilei, ki alkotott először tükrös távcsövet, mennyi idő alatt érnénk holdrakétával Bakonybélből Budapestre. Felfedezhették a Napot és az éjszakai égboltot. Nagy élményt kínált számukra a planetáriumi show is.

Somlai Szilárd elmondta, a tábor ideje alatt csapatokban versenyeznek egymással a gyerekek, talán ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy még jobban rögzüljön bennük az elsajátított ismeretanyag, még jobban be tudják oltani őket a természet szeretetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!