Zirc

2014.11.03. 13:35

Megújult a városi zsidó sírkert

Zirc - A város határában bújik meg az egykori zsidó hitközség temetkezési helye, amely sokáig az enyészet áldozata volt, ám most példás összefogással megújult.

Kelemen Gábor

Zirc Városi Önkormányzat még a nyáron határozta el a temető megújítását, s ezzel gazdasági társaságát, a Zirci Városüzemeltetés Közhasznú Nonprofit Kft-t bízta meg. A sírkert megtisztult, teljesen új bejárata lett, s tujákkal ültették körbe a munkatársak.

A fővárosban élő, de megyénkhez több szálon is kötődő Winkler Miksa - aki már több zsidó temető megújításában működött közre - úgy döntött, hogy a romos sírkövek helyreállításához támogatókat keres. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mellett ő maga is hozzájárult anyagilag a munkálatokhoz.

A holokausztnak kevés túlélője volt, akik közül többen elköltöztek, így nem volt, aki gondozza a sírokat.

Vörös Kálmán önkormányzati képviselő elhelyezi az emlékezés kövét az egyik sírkövön. Mellette a fiatal rabbi, Deutsch Péter
(Fotó: Kelemen Gábor)

Spielmann János nagyapja a temetőben nyugszik. Nehéz, ugyanakkor szép pillanatnak nevezte, hogy rátalált a nagyszülőkre, és ő is köszönetét fejezte ki a városnak a felújításért.

Deutsch Péter rabbi hangsúlyozta, a halottakkal, temetővel való foglalkozás a zsidóságban a legszentebb cselekedetek közé tartozik.

Vörös Kálmán önkormányzati képviselő elmondta, a város régi adósságát törlesztette azzal, hogy szebbé formálta a zsidó temetőt, így méltó környezetben emlékezhetünk meg azokról, akik egykor köztünk éltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!