Zirc

2015.01.13. 16:54

Tükörjég borítja az utat?

Egy magát megnevezni nem akaró olvasónk jelezte lapunknak: Zirc és Pénzesgyőr között ezen a télen rendszeresen tükörjég van az úton, életveszélyes a közlekedés.

Kovács Erika

Kijelentette: a rendőrségen és – ahogy fogalmazott- a KPM-nél is volt már, de nem történt változás.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője lapunkkal az ügy kapcsán elmondta: társaságukhoz Veszprém megyében közel 1630 kilométernyi útszakasz üzemeltetése tartozik. A megyében 55 saját és 6 bérelt géppel dolgoznak a télen, tehát minden kilométerkőnél egyszerre nem tudnak ott lenni, így a téli időszakban is ütemezetten végzik a hó eltakarítási és síkosság mentesítési feladataikat. Ez azt jelenti, hogy a leghamarabb a forgalmas főutakon, majd a mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon dolgoznak, erről minden évben beszámolnak a téli időszak előtt.

A Zirc és Pénzesgyőr közötti 8301-es jelű mellékúton csak akkor tudják a szükséges síkosság mentesítési munkákat elvégezni, amikor a 82-es főúton már biztosították a biztonságos közlekedés feltételeit.

– Egy-egy munkagépünk fordulóköre 2-4 óra, ennyi idő alatt 30-80 kilométernyi utat tudunk megtisztítani. Ennyi idő pedig bőven elég ahhoz, hogy újabb síkos vagy havas útszakaszok alakuljanak ki – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor. Hozzátette: minden tőlük telhetőt megtesznek a biztonságos közlekedésért, de télen időszakosan sajnos előfordulnak síkos, havas utak az időjárás nyomán a folyamatos munkavégzésük ellenére, nem csak ezen a szakaszon, hanem megye- és országszerte. Hétfőn a reggeli órákban a burkolat nulla fok körüli hőmérséklete miatt Zirc térségében a nem túl nagy mennyiségű, de friss hó lefagyott a burkolatra, melynek eltávolításán folyamatosan dolgoztak a térségben a reggeli órákban munkagépeik.

Megjegyezte még: a KPM a Közlekedési és Postaügyi Minisztériumot jelenti, mely több évtizede megszűnt, társaságunk már 10 éve Magyar Közút néven működik.

Frankó Marianna, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, az említett útszakaszon nem történik télen több baleset, mint másutt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!