Zirc

2016.12.01. 20:20

Idős gyertyánok a Bakonyban - Megkopott kérgükkel, vihar tépázta koronájukkal is tiszteletet érdemelnek

Zirc - A nyírfafélék családjába tartozó közönséges gyertyán (Carpinus betulus) viszonylag kis termetű, magassága ritkán haladja meg a 20 métert, és legfeljebb 150-160 évig él. A Bakony erdeiben is gyakori.

Tóth Sándor

Fája szilárd és kemény, sokféle célra használható, értékes fa. A nagy fák országos adatbázisa szerint a Bakony-vidék legvastagabb törzsű (460 centiméter törzskerületű) egyede a Vöröstó melletti erdő értéke volt. Sajnos néhány éve elpusztult.

A Bakony jelenleg listavezető idős gyertyánja a Magas-Bakonyban, a Hajag tömbjének még Herendhez tartozó déli lejtőjén található. Töve már nagyobb területen korhadt, koronájának több ága letört, de még él. Törzskerülete 430 centiméter.

Második helyen áll a Vöröstói-erdő peremén, nem messze a tájképileg is szép kálváriától látható idős gyertyán. Sajnos ez is erősen sérült, a keleti oldalán hatalmas odú tátong. Valóságos csoda, hogy eddig ellenállt a viharoknak. Törzskerülete 413 centiméter.

Az Olaszfaluhoz tartozó Alsóperén, a Nádasdyarborétumban csodálható meg a harmadik helyen álló gyertyán. Ennek is több nagy ága letört már, de törzse még viszonylag egészséges. Ezen is jól látható az idős gyertyánokra jellemző barázdált, repedezett kéreg, valamint több kisebb-nagyobb odú. Őszi lombja is nagyon szép. Törzskerülete 388 centiméter.

Nem tartozik a Bakony igazán méretes példányai közé Zircen a ciszterci arborétum 300 centiméter törzskerületű, viszonylag fiatal gyertyánja.

Csak azért érdemel említést, mert fokozott mértékben érvényesül rajta az idősebb gyertyánokra jellemző odvakban gyakran gazdag törzs.

Az idős fák (gyertyánok) akkor is tiszteletet érdemelnek, ha kérgük már megkopott, törzsük repedezett, odvas, koronájukat pedig viharok tépázták!




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!