Ajka

2011.12.02. 12:53

Ajkai kincskeresők a betyárok nyomában is

Kincseink, természeti szépségeink, történelmünk neves színhelyei, az építészet remekei, képzőművészeti csodák felfedezésre várnak. Ehhez csupán egy megfelelő turista GPS-re van szükségünk, és indulhatunk is a kincsvadászatra, oda, ahol a megismerés és felfedezés öröme vár ránk.

Sipos Ottó Tibor

Az ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület az ajkai 300-as Szakmunkásképző Országjáró Diákkörből nőtte ki magát. 2003-ban huszonhat alapítóval kezdte, mára a taglétszámuk meghaladja a 140 főt. Éves túraterv alapján gyalogos és kerékpáros túrázást folytatnak, de nem idegen tőlük a nézelődő és a teljesítménytúrázás szervezése sem. Szívesen látják túráikon Ajka nyugdíjasait is a város körüli "zöldbe", néhány órás "séta-túrára". Az egyesület tagjai - talán az országban elsőként! - egy éve megalakították a Kincskereső GPS Szakosztályt Csényi Csaba, Szalai József, Petró István vezetésével. Bekapcsolódtak a legújabb, természetben folytatott, egyre népszerűbb "világjátékba", a geoláda keresésbe. Mit is jelent ez?

2000. május elsején Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok elnöke feloldotta a műholdjelek zavarását, azóta van lehetőség arra, hogy 1-2 méter pontossággal is meg lehessen határozni egy földrajzi helyet, koordinátái alapján. A feloldást követő napokban egy amerikai fiatalember rejtett el egy "geoládát", megadta a hely koordinátáit a barátoknak és ismerősöknek, akik rögvest annak keresésébe kezdtek. Ebből nőtte ki magát a Föld minden geoládászát magába foglaló geocaching.

A célpont a kincsesláda valós vagy virtuális helye, ami lehet egy táj, egy hegycsúcs, egy várrom is, vagy olyan természeti, építészeti érték, ami érdemes a felfedezésre. Megfelelő kézi turista GPS-re van szükségünk - ilyen programok már a jobb telefonokban vannak! - , és indulhatunk a kincsvadászatra.

Magyarországon 2001. június 24.-én helyezték el az első geoládát Pilisvörösvár határában, ma már többezer van elrejtve az ország különböző helyein.

A geoláda egy jól záródó műanyag doboz, az elrejtője elhelyez benne egy tollat, egy jegyzetfüzetet jelszóval, egy magyar-angol nyelvű ismertetőt, valamint apró ajándékokat. Bevett szokás, hogy megtalálója a jegyzetfüzetbe bejegyzi magát, az ajándékot kiveszi a dobozból, ám helyette hasonló értékű ajándékot hagy, hogy a következő megtaláló se távozzon üres kézzel. Hazaérve a jelszó alapján regisztrálja a megtalálást, melyet egy rendszer aztán nyilvántart számára.

A magyar geocaching társadalom már a kezdetek óta szervez geocaching fesztiválokat és versenyeket, ahol a cacherek (ládázók) személyesen is találkozhatnak egymással. Folyamatosan nő a játék népszerűsége. Ma már sokan iktatják be családi programjaikba ezt a fajta szabadidős tevékenységet, így a gyerekek is szívesebben mozdulnak el a számítógép mellől a szabadba. Bizonyitja ezt a Pannon Lapok Társaságának a GPS-re alapozott és a természet megismerésére ösztönző játéka.

Az ajkai bánkis Káldi Géza - a maga 70 évével a geoláda keresők doyenje (legidősebbje) lehetne - az elmúlt hetekben egyedül vadonatúj kincskeresésére indult. A Hévíz közeli Gyöngyösi Csárda a betyárok kedvenc találkahelye volt az 1800-as években. Ennek emlékét megörökítve "Betyárvilág" nevű, "GCBEVI" jelű hagyományos láda került elhelyezésre a csárda mellett lévő két betyár, Kökes Pista és Vak Illés sírjától 300 méterre. Káldi Gézának jó indoka volt, hogy ezt mielőbb megtalálja. Úgy hírlik, hogy az egyik neves pandúrszomorító, a Savanyó Józsi, az ő dédnagyanyjának a bátyja volt.  Szeretett volna az első három megtaláló közé kerülni - a rokoni szálak miatt -, ám csupán negyedikként jegyezhette magát; betyáros teljesítmény.

Ajka környéke rendesen meg van tűzdelve keresnivalóval! 20 kilométer átmérőjű körben legalább 15 darab létezik! A Bánki Egyesület  mindig szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére a honlapján található programjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!