Állatvilág

2014.05.01. 11:29

Ismét felszaporodott a gyapjaslepke

Veszprém – Ebben az évben ismét erőteljesen megnőtt megyénkben a gyapjaslepke által fertőzött területek aránya, javasolt védekezni ellene.

Varga Ibolya

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Talaj- és Növényvédelmi Igazgatósága tájékoztatása szerint a 2011-es és a 2012-es év száraz időjárása a gyapjaslepke tömeges felszaporodását idézte elő a tavalyi évtől. Kártétele az idei évben is veszélyt jelent, ezért kiskertben, erdészetben egyaránt javasolt a védekezés ellene. A hernyó kártétele lyuggató, majd karéjozó rágás, súlyosabb esetben a tarrágás. A hernyók március végétől június elejéig, közepéig fejlődnek és táplálkoznak, majd bebábozódnak. A gyapjaslepke lárva legfontosabb tápnövénye a cser és a kocsányos tölgy, de a gyertyán, az éger, a nyár és a fűz is kedvelt számára. A tűlevelű növények közül az erdei fenyőt, ezüstfenyőt, a lucfenyőt, a vörös fenyőt és a jegenyefenyőt sem veti meg. Továbbá szívesen táplálkozik különböző almatermésű, csonthéjas, héjas termésű gyümölcsfákon, de megél szőlőn, lombos díszfákon és díszcserjéken is.

Kertek, ültetvények, parkok védelme érdekében már a fiatal hernyók ellen érdemes védekezni, hiszen minél fejlettebb egy lárva, annál több táplálékot fogyaszt el, így annál nagyobb kárt tud okozni. A nagy veszteség elkerülése érdekében, nem nélkülözhető a rovarölő szer használata. Erdőkben, a természetes ellenségek felszaporodása érdekében, csak korlátozott területeken szükséges a kémiai növényvédelem. Az erősen fertőzött erdőterületek környezetében azonban szükség lehet a többszöri kezelésre is. Különösen fontos a hernyók elleni védelem ott, ahol fiatal fákat telepítettek, mert ezek károsítása gyorsan növénypusztuláshoz vezethet.

A gyapjaslepke ártalmatlanítására szolgáló szerek többsége környezetkímélő, célzottan ezt a kártevőt pusztítja, mégpedig a vedlését zavarja meg. Ez kétféleképpen is történhet, vagy nem engedi megrepedni a kinőtt bőrt, vagy pedig megakadályozza, hogy a levedlett helyett új bőr növekedjen. A növényvédelmi hatóság szakemberei a különböző növényi kultúrákra összeállították a gyapjaslepkét irtó szerek listáját. Növényvédő szer vásárlása és kijuttatása előtt javasolt növényvédelmi szakember tanácsát kikérni, akár a gazdaboltokban. A gyapjaslepke hernyójának szőre az érzékeny embereken bőrirritációt okozhat, ezért kerülni kell a hernyókkal való érintkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!