Állatvilág

2015.05.27. 17:12

Járvány fenyegeti a lovakat?

Az ország nyolc megyéjének tíz településén kellett forgalmi korlátozást elrendelnie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), hogy megakadályozza a lovakra veszélyes fertőző kevésvérűség terjedését – írja több internetes hírportál.

Szám Dorottya

A Napló megkeresésére Leitold József megyei főállatorvos értesített, hogy a szükséges engedélyek birtokában hamarosan tájékoztat minket. Hozzátette, hogy a járványnak van megyei vonatkozása.

A betegségről a Nébih honlapja is ad tájékoztatást az érdeklődőknek. Az itt szereplő információk szerint a lovak fertőző kevésvérűségét egy retrovírus okozza, mely az egypatásokat (ló, szamár, öszvér, zebra) betegíti meg. A sokak által „ló-AIDS”-nek is nevezett betegség – de azon kívül, hogy az emberi AIDS megbetegedést is retrovírus okozza, egyéb kapcsolat nincs a két kórokozó között – az embert nem betegíti meg. Világszerte előfordul, de a mélyen fekvő nedves vidékeken gyakoribb, mint a magas hegyvidékeken. Magyarországon 1965 és 2010 között a szigorú járványvédelmi intézkedéseknek köszönhetően nem jelentkezett a fertőzés. Az utóbbi három évben 2012-ben nyolc, 2013-ban hat, 2014-ben hét esetet diagnosztizáltak a Nébih Nemzeti Referencia Laboratórium munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!