Hattyú

2023.08.28. 12:47

Csodás és felemelő élmény a Balatonon

Bár - főleg fotós szemmel - kétségtelenül impozáns látvány a Balaton vízfelszínén suhanó hattyú, de nem hagyhatom figyelmen kívül a rendkívüli piruett apropóját.

Fotó: Fülöp Ildikó

Eszerint e szemet gyönyörködtető röpte kiváltó tényezője egy kajakban ülő pár, akik addig űzték a szerencsétlen vadmadarat, míg végül az menekülőre nem fogta. Feltettem ugyan a bőszen evező két embernek a (költőinek bizonyult) "miért?"-kérdést, de választ nem kaptam. Ezek a fenséges állatok nem játékszerek, sem nem szórakoztatóeszközök. Ha valaki olthatatlan vágyat érez megfigyelésükre, annak van egy nagyon jó hírem: a művelet egyszerűbb, mint gondolnánk. Bármilyen csendes úszóalkalmatossággal (pl. csónak, sup) a madarak közvetlen közelébe lehet férkőzni, de akár a vízparton ülve is van arra lehetőségünk, hogy közelről nézegessük őket. Tapasztalataim szerint a hattyú kifejezetten megengedően viseltetik a felé tisztelettel, nyugalommal forduló, kíváncsi megfigyelők iránt. Résen van - főleg amikor kicsinyeire vigyáz -, de alapvetően jól becserkészhető.  Lényeg, hogy vegyük át a természet rezgését, lassuljunk le, csendesedjünk el, váljunk eggyé vele - amennyire emberi mivoltunkkal ez lehetséges. Ilyenkor akár néhány méterre is közel enged magához, és láthatjuk fenséges úszását, tollászkodását, étkezését. Higgyék el, csodás és felemelő élmény; pozitív energia - amiből sose elég. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!