Állatvilág

2014.06.16. 17:40

Vándorsólyom a Bakonyban

Veszprém - A Bakony sziklafalain az ötvenes években költött utoljára vándorsólyom (Falco peregrinus). Pár éve egyre gyakoribb megfigyelése reményt adott arra, hogy ismét fészkel a közelben.

ifj. Vasuta Gábor

Szerencsére napjainkra a Bakony egyre több fészkelő vándorsólyom párral büszkélkedhet. Télen pedig gyakran érkeznek hozzánk az északi országokból hazánkban telelő egyedek.

A vándorsólyom kozmopolita, azaz világlakó. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen jelen van. Az északon költő madarak a hideg beálltával délre vonulnak a táplálékukat jelentő vonuló madarakat követik. A vándorsólyom tápláléklistáján szinte minden madárfaj szerepel, eddig kettőszáztíz madárfajt mutattak ki a zsákmánylistáján. Hazánkban leggyakoribb prédája a galamb, illetve a seregély.

Félelmetesen gyors madár, zuhanórepülésben képes támadni (Fotó: a szerző)

Vadászati stratégiája, hogy felülről zuhanórepüléssel támad a kiszemelt zsákmányra. A vándorsólyom támadási sebessége elérheti az óránkénti 400 kilométert. A sebesség függvényében vagy a levegőben kapja el zsákmányát vagy hátsó tűéles karmaival felhasítja annak hátát, eltörve gerincét. A kutatók több esetben megfigyeltek párban vadászó, jól összeszokott madarakat is. A leggyakrabban parti madarakra vadásznak a fenti technikával, az egyik felzavarja a táplálkozó csapatot, a másik zsákmányul ejti a kiszemelt madarat.

A vándorsólyom hazánkban fokozottan védett faj, amelynek természetvédelmi eszmei értéke 500 000 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!