2015.08.06. 14:01
Elkezdték a szüretet - kiemelkedően jó lehet az idei évjárat
Ordacsehi, Badacsonyörs - A Csabagyöngye szedésével megkezdődött a szüret. A hónap végén palackozzák az újbort.
Ordacsehiben és Lengyeltótiban mintegy tíz hektárról 1000 -1200 mázsa szőlő szüretelése kezdődött csütörtökön, közölte érdeklődésünkre Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője.
A szőlő tizenöt mustfokos, a korai illatos fajtáknál azonban a cukortartalom mellett az is fontos, hogy minél magasabb savtartalommal szüretelhessék, hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a Csabagyöngyéből az egész világon csak a Dél-Balatonnál találhatók egybefüggő, nagy kiterjedésű ültetvények. A feldolgozásról elmondta, a szőlőt kíméletesen préselik, majd nagyon alacsony hőfokon erjesztik, hogy a bor megőrizze a szőlő ízét és illatát.
A frissen kierjedt újbort szűrés után várhatóan már augusztus utolsó napjaiban palackozzák. A szüret jövő héten az Irsai Olivér szedésével folytatódik. Kiemelkedően jó évjárat lehet az idei, ha nem lesz esős a szeptember, mert a szőlő egészséges.