Badacsonyörs

2017.04.22. 15:58

Fenyőcsodák és panoráma

Badacsonyörs- A közel 150 féle fenyő változatai és a gyönyörű panoráma mellett rengeteg élmény és program is várt minden korosztályt a Folly arborétum idei nyílt napján.

Tóth B. Zsuzsa

Az időjárás is megkegyelmezett a több, mint száztíz éves arborétumra kíváncsiaknak, kellemes kiránduló időben tölthettek el akár egy egész napot a hatalmas parkban négyszáz fenyő között. A háziasszony, Folly Réka a nyílt nap megnyitóján adta át a gyermekrajz pályázatra érkezett legszebb alkotások készítőinek a díjakat. A pályázatra alsó tagozatos diákok küldhették el alkotásaikat fenyők és kert témában. A több, mint 700 rajzot a zsűriben Igaz Anikó szobrász és Bodor István restaurátor is bírálta. A szakmai zsűri szerint az első hely Csörnyei Zsombort illeti a magyarpolányi iskolából, a második Csipke Izabella Hanna Budapestről, a harmadik helyezett pedig Bognár Rebeka lett Komáromból. A közönségszavazatok alapján az első helyezett a pápai Karakai Noel, a második a szintén pápai Porpáczy Réka, harmadik a budapesti Varga Nimród.

Különdíjat a nagykanizsai Kanizsai Márk és Tomka Nóra kapott. A nagy sikerre való tekintettel az arborétum most felső tagozatos diákok részére hirdet pályázatot, amelynek során a diákoktól kert témájú fényképeket, kollázsokat, montázsokat várnak. A nyílt napra érkezett rengeteg látogató nem csak az arborétum szépségeiben és a gyerekek kiállított alkotásaiban gyönyörködhetett. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány munkatársai kvízzel várták a játszani vágyókat és azokat, akik az arborétum növényeit szerették volna jobban megismerni. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai Kis-Balaton kvízre, gipsz festésre és tavaszi dekoráció készítésre invitáltak mindenkit. Szabó Fekete Mónika megtanította az érdeklődőket a vesszőfonásra, volt arcfestés, méz és csoki kóstoló is.

A nemesvámosi Egyed Sándor törpe állatai nagy sikert arattak, a gyerekek folyamatosan simogatták a nyuszikat, a földet túró kismalacokat, a kecskéket, birkákat és csodálták az apró gyémánt galambokat, fürjeket. Nyúzták a fanyűvő játékpark hordóból készült játékait és kipróbálhatták az esztergálást a diszeli faesztergályosoknak köszönhetően. Zapletál Gyöngyi játszani, kötelet húzni, vízi bombázni hívta őket, aki pedig nem ijedt meg egy kisebb túrától sem, felkapaszkodhatott az arborétum legmagasabb pontján álló kilátóra. A panorámáért és az útközben látható fenyő ritkaságok látványáért mindenképpen megérte. Aztán jól esett egy kis pihenésfenyőrügy szörp és jó borok, valamint zeneszó mellett. A kulturális program keretében játszottak a tapolcai zeneiskola fúvósai, zenélt a Happy Dixieland Band, a Babos-Piller jazz duó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!