Balatonalmádi

2014.05.27. 15:05

Történelemből kitűnőek - Elsöprő győzelmet arattak a Vörösberényi Általános Iskola tanulói

Másodszor győzött a Vörösberényi Általános Iskola csapata a regionális történelemversenyen a közelmúltban a Zala megyei Lovásziban – mondta Csetényi Tamásné felkészítő tanár.

Kovács Erika

Harmadik éve rendezi meg a lovászi Buda Ernő Általános Iskola Cserti Anikó igazgató és Csáki Lajos történelemtanár vezetésével a rangos regionális történelmi csapatversenyt, amelyen a dunántúli és budapesti iskolák versenyeznek, mérik össze tudásukat a diákok. Idén a témát A kétfejű sas hatalmában elnevezéssel jelölték meg, ami a magyar történelem 1703–1815-ig tartó időszakát ölelte fel: a Rákóczi-szabadságharcot és a felvilágosult abszolutizmus, azaz Mária Terézia és II. József korát. A rangos megmérettetésre 51 csapat jelentkezett.

Előzetesen a diákoknak kétfordulós feladatlapot kellett kitölteniük, amely je-lentős kutatómunkával járt, valamint kreatív feladatokat, térképet készítettek, rendeleteket, verset írtak, korabeli újságot szerkesztettek. Ezek után 10 csapat jutott a szóbeli döntőbe, ahol 12 nehéz feladat várt rájuk, többek között villámkérdések, vaktérkép, totó, keresztrejtvény és korabeli monda feldolgozása, verses bemutatkozás. Az összetett feladatokat Almádiból Bucsy Benjámin, Izsó Ferenc, Kedves Máté és Zanathy Barnabás oldotta meg legkiválóbban, a Vörösberényi Általános Iskolából. Ők tavaly is győztek a Török világ nevű versenyen.

Kedves Máté Örs (első sorban balról) és Bucsy Benjámin, Izsó Ferenc, Zanathy Barnabás. Mögöttük Cserti Anikó igazgató (balról), Csetényi Tamásné felkészítő tanár, valamint Csáki Lajos történelem szakos tanár, a regionális verseny szervezője. Dicsőséget szereztek megyénknek  (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Csetényi Tamásné felkészítő tanár az almádi gyerekek felkészültségéről elmondta: ezeket a gyerekeket azon túl, hogy szorgalmasak, rendkívül jól lehet terhelni.

– Ehhez már az alsó tagozaton hozzászoktak, már akkor is érdeklődtek a történelem iránt – érvelt a pedagógus a gyerekek kivételes tudásáról. Azt is mondta, mindehhez önmagában kevés az iskola; alapvetően fontos a gyerekeket támogató megfelelő szülői háttér, akik biztatják őket a tanulásra, a többlettudás megszerzésére. A sikeres, eredményes diákok felkészítésében rendkívül fontos, hogy a felsős tanár már ötödik osztályban megszerettesse velük a történelmet. Szívesen tanítom őket játékosan, hogy tulajdonképpen észre se vegyék, hogy tanulnak – mondta módszeréről a felkészítő tanár.

Hozzátette: egy mostanihoz hasonló verseny előtt a felkészítő tanárnak is rengeteg munkája van, ő már november óta nemcsak az iskolában készül a gyerekekkel együtt, hanem otthon naponta és hétvégén is. Elengedhetetlen, hogy a legújabb információkkal is megismertessék a gyerekeket, mert a versenyeken azokat is kérdezik. Természetesen fontos a tanár rutinja is, hogy a lényeges dolgokat tanítsa meg nekik, és ne vesztegessen időt arra, ami adott témakörhöz nem tartozik – állította.

A most győztes diákok már 5. osztály óta versenyeznek, előtte is kedvelték a történelmet, ötödik óta évente jelentős eredményeket értek el versenyeken, és ezzel nagy dicsőséget szereznek Veszprém megyének. Ezek a versenyek ugyanis nagyon nehezek, és alapos tudást, figyelmes munkát igényelnek – állította a tanárnő. Az országos történelmi megmérettetés május 28-án lesz Debrecenben. A győztes nyolcadikos diákokat felvették rangos gimnáziumokba. A versenyre való felkészüléshez jelentős támogatást, segítséget kaptak az almádi tankerülettől és annak igazgatójától, Hontai-Cziráki Mariannától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!