Balatonederics

2016.10.02. 09:30

Virágok és barlang

Balatonederics - A Szent Mihály-napi ünnepségen adták át a legszebb porták gazdáinak járó elismeréseket is.

Tóth B. Zsuzsa

Töreky Lászlóné polgármester Mihály arkangyalt mutatta be a vendégeknek, tetteit méltatva. Mint mondta, a kisfarsang időszakának kezdete is volt ez a nap egykor, ilyenkortól fordult hidegre az időjárás, ilyenkor hajtották vissza az áprilisban legelőre terelt jószágot és a hiedelem szerint ezen a napon régen a nők számára tilos volt a munka.

Az egyik legszebb portáért Németh Zoltánné vehetett át díjat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A településen azonban a Szent Mihály naphoz kötődik a Csodabogyós barlang 26 évvel ezelőtti felfedezése is. Valamint mostantól ezen a napon szeretnénk megköszönni a Szebb, virágosabb Edericsért pályázaton indulóknak, hogy egész évben gyönyörködhettünk kezük munkájában, A község nekik köszönhetően sokkal szebb lett – mondta a polgármester. A környezet szépítő verseny bíráló bizottságának elnöke, Szabó Béláné arról beszélt, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a zsűrizés során. A családi házas kategóriába 11 jelentkezés érkezett, az üzletek kategóriájába egy.

- Figyelembe vettük a virágosítás, az udvarról látható kép mellett, hogy díszítettek-e az erkélyek, rendben vannak-e az árokparkok, jellemző volt a rendezettség, a porták előtti árkok, kiskertek gondozottsága is. Találtunk madáretetőket, itatókat, szaletliket, udvari játékokat, vendégeket üdvözlő kiírásokat. Láttunk példát többek közt egyedi komposztálási módra, szelektív hulladék gyűjtésre. Az első helyezett három induló lett, nem rangsoroltuk a legjobbakat – mondta Szabó Béláné, majd a polgármesterrel átadta az emléklapokat, plaketteket a résztvevőknek és a helyezetteknek: Németh Zoltánnénak, Molnár Jánosnénak és Fekete Istvánnénak. Különdíjat Szarka Emőke kapott. Az ünnepségen résztvevők megnézték a szüreti mulatságról készített filmet, meghallgatták a Ki mit tud? győztes, Vida Miklósné elbeszélését. Gelencsér Zsolt slágereket énekelt, Krejczinger István harmonikán játszott. Karaoké és tűzgyújtás várta még az érdeklődőket, akik késő éjszakáig mulattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!